Influence of experimental metabolic syndrome on bioimpedance spectroscopy indicators of rat body - Abramova, T. V.; Ivanenko, T. V.; Hrekova, T. A.; Shiryaeva, A. O.; Vasilenko, G. V.; Абрамова, Т. В.; Иваненко, Т. В.; Грекова, Т. А.; Ширяева, А. О.; Василенко, Г. В.; Абрамова, Тетяна Вікторівна; Іваненко, Тарас Васильович; et al. (My University, 2021)
The objective of this experiment was to establish sex-related differences in the parameters of bioimpedance spectroscopy of the Wistar rat's bodies in the experimental metabolic syndrome (endocrine-salt model). Sexual dependencies of bioimpedance measurements in intact animals have been determined for the first time: males have higher amount of total fluid, but lower one of total fat. The intra/extracellular fluid balance in males is characterized with ratio 2:1, while in females is the other one - 1:1. For the first time the formation of the metabolic syndrome has already been determined on the seventh day in females which lead to decreasing in the percentage of total fat and to changing of the intra / extracellular fluid balance to 'male' type - 2:1. The last one should be considered as a sign of intracellular hyperhydration. In males the examined parameters have been being within the control values throughout 21 days of experiment. Метою цієї роботи стало встановлення статевих відмінностей показників біоімпедансної спектроскопії тіла щурів ліній Wistar при експериментальному метаболічному синдромі (ендокринно-сольова модель). Для реалізації поставленої мети, а саме встановлення статевих відмінностей показників біоімпедансної спектроскопії тіла щурів ліній Wistar при експериментальному метаболічному синдромі (ендокринно-сольова модель) був проведений комплекс досліджень, який включав: дослідження показників маси тіла, артеріального тиску і частоти серцевих скорочень у інтактних тварин; визначення показників маси тіла, артеріального тиску і частоти серцевих скорочень у тварин з змодельованим метаболічним синдромом; дослідження показників біоімпедансної спектроскопії (обсяги загальної, внутрішньо-і позаклітинної рідини, маса вільного жиру) у інтактних тварин; дослідження показників біоімпедансної спектроскоп ії (обсяги загальної, внутрішньо-і позаклітинної рідини, маса вільного жиру) у тварин з змодельованим метаболічним синдромом. Вперше визначено статеві залежності показників біоімпедансметрії у інтактних тварин: у самців більш високі показники загальної рідини, але більш низькі загального жиру. Баланс внутрішньо/позаклітинної рідини у самців характеризується співвідношенням як 2:1, тоді як у самиць як 1:1. Вперше визначено формування метаболічного синдрому, вже на 7-у добу у самиць призводить до зниження відсотку загального жиру та до змін балансу внутрішньо/позаклітинної рідини за «чоловічим» типом -2:1, що слід розглядати як ознаку внутрішньоклітинної гіпергідратації. У самців - досліджувані показники залишаються в межах контрольних значень протягом всього дослідження до 21 -ї доби. Целью этой работы стало установить половые различий показателей биоимпедансной спектроскопии тела крыс линий Wistar при экспериментальном метаболическом синдроме (эндокринно-солевая модель). Впервые определены половые зависимости показателей биоимпедансметрии у интактных животных: у самцов более высокие показатели общей жидкости, но более низкие общего жира. Баланс внутренне / внеклеточной жидкости у самцов характеризуется соотношением как 2:1, тогда как у самок как 1:1. Впервые определено формирование метаболического синдрома, уже на седьмой день у самок приводит к снижению процента общего жира и к изменениям баланса внутренне / внеклеточной жидкости за «мужским» типом - 2:1, что следует рассматривать как признак внутриклеточной гипергидратации. У самцов - исследуемые показатели остаются в пределах контрольных значений в течение всего исследования до 21 суток.
Вплив експериментального метаболічного синдрому напоказники біоімпедансної спектроскопії тіла щурів
Влияние экспериментального метаболического синдрома на показатели биоимпедансной спектроскопии тела крыс
Keywords: bioimpedance spectroscopy; sex-related differences; metabolic disorders; corticosteroids; rats; біоімпедансна спектроскопія; статеві відмінності; метаболічні порушення; кортикостероїди; щури; биоимпедансная спектроскопия; половые различия; метаболические нарушения; кортикостероиды; крысы