Клініко-параклінічні особливості, прогнозування перебігу та ефективності імунотропної терапії у кисневозалежних хворих на коронавірусну хворобу (Covid-19) - Черкаський, Володимир Васильович; Cherkaskyi, V. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
З метою підвищення ефективності прогнозування перебігу COVID-19 та результативності додаткової імунотропної терапії тоцилізумабом у кисневозалежних хворих шляхом встановлення нових інформативних предикторів ризику летального результату на підставі з’ясування клініко-патогенетичної ролі коморбідності, змін імунологічних показників та параметрів гемостазу в динаміці хвороби було проведено комплексне обстеження та лікування 211 кисневозалежних хворих на COVID-19 із тяжким та критичним перебігом хвороби на базі КНП «ОІКЛ» ЗОР у 2020-2021 р.р. У всіх хворих діагноз підтверджено виділенням RNA-SARS-CoV-2 з носоглоткового слизу методом ПЛР. Усі хворі включені в дослідження за випадковою ознакою та інформованою письмовою згодою. Спеціальні дослідження включали визначення MCP-1, IL-2, IL-4, IL-6 в сироватці крові методом ІФА на базі Навчально-наукового медико-лабораторного центру Запорізького державного медико-фармацевтичного університету. In order to improve the effectiveness of predicting the course of COVID-19 and the effectiveness of additional immunotropic therapy with tocilizumab in oxygen-dependent patients by establishing new informative predictors of the risk of death based on the clinical and pathogenetic role of comorbidity, changes in immunological parameters and haemostasis parameters in the dynamics of the disease, a comprehensive examination and treatment of 211 oxygen-dependent patients with COVID-19 with severe and critical illness was carried out at the MNPE “RICH ZRC” in 2020-2021. In all patients, the diagnosis was confirmed by the isolation of RNA-SARS-CoV-2 from nasopharyngeal mucus by PCR. All patients were included in the study on a random basis and with informed written consent. Special studies included the determination of MCP-1, IL-2, IL-4, IL-6 in blood serum by ELISA at the Training Medical and Laboratory Center of Zaporizhzhia State Medical and Pharmaceutical University.
Clinical and paraclinical features, prediction of the course and efficacy of immunotropic therapy in oxygen-dependent patients with coronavirus disease COVID-19
Keywords: коронавірусна хвороба; COVID-19; вірусна інфекція; коморбідність; киснева залежність; клініка; діагностика; цитокіни; лікування; прогноз; coronavirus disease; viral infection; comorbidity; oxygen dependence; clinic; diagnosis; cytokines; treatment; prognosis