Патоморфологічна характеристика IgG4-пов’язаних захворювань - Дядик, О. О.; Іванова, М. Д.; Дядык, Е. А.; Иванова, М. Д.; Dyadyk, О.О.; Ivanova, M. D. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
IgG4-пов’язані захворювання – порівняно нова група захворювань, що має невідому етіологію та характеризується розвитком фіброзу органів і наявністю великої кількості IgG4-позитивних плазмоцитарних клітин у ділянці ураження, а також підвищеним рівнем IgG4 в сироватці крові. Серед органів, що можуть бути уражені, – підшлункова, слинна та інші залози, описані також клінічні випадки ураження нирок. Ураження нирок при IgG4-захворюванні найчастіше відбувається за типом тубулоін-терстиціального нефриту, з розвитком надалі гострої або хронічної хвороби нирок. Клінічна картина може бути представлена псевдопухлинами нирок, гетерогенністю ниркової тканини за результатами КТ-дослідження; гострим або хронічним ураженням нирок; комбінацією з ураженням інших органів (аутоімунний панкреатит, склерозуючий холангіт, лімфоплазмоцитарний склерозуючий холецистит, коліт, сіаладеніт, ретроперитонеальний фіброз тощо). Лабораторні знахідки включають підвищений сироватковий рівень IgG4, гіпокомплементемію, еозинофілію. Гістологічно спостерігаються інтерстиційне запалення з великою кількістю плазмоцитів, інтерстиційний фіброз, атрофія канальців, потовщення тубулярної базальної мембрани, деякі випадки мають перебіг за типом мембранозного гломерулонефриту. Мета роботи – виявлення пацієнтів з IgG4-пов’язаним ураженням нирок із розширенням патоморфологічної бази таких захворювань з ураженням нирок для визначення класифікаційних ознак цього патологічного стану. Матеріали та методи. Скринінг нирок померлих, скринінг пацієнтів з аутоімунними та алергенними захворюваннями, скринінг нефрологічних пацієнтів, які мали прижиттєву біопсію (деякі – повторну), страждали на гостре або хронічне ураження нирок. Проводитимуться клініко-патоморфологічні зіставлення при ураженні нирок та інших захворюваннях із розробкою критеріїв ураження та створенням класифікації за наявності IgG4-позитивних субстратів і дальшою розробкою практичних рекомендацій. Результати. Здійснений ретроспективний аналіз 162 біоптатів нирок, із них у 13 (8 %) знайдено понаднормову депозицію IgG4-позитивних плазмоцитарних клітин та інші неспецифічні, але типові для захворювання риси. Висновки. Виявлення маркера IgG4 може свідчити про наявність IgG4-пов’язаних/опосередкованих захворювань. Перспективним вважається створення патоморфологічного реєстру IgG4-пов’язаних захворювань, уточнення критеріїв діагностики та розроблення класифікації IgG4-пов’язаних захворювань. IgG4-связанные заболевания – относительно новая группа заболеваний с неизвестной этиологией, которая характеризуется развитием фиброза органов с наличием большого количества IgG4-позитивных плазмоцитарных клеток в участке поражения и повышением уровня IgG4 в сыворотке крови. Среди органов, которые могут быть поражены, – поджелудочная, слюнная и другие железы, описаны также клинические случаи поражения почек. Поражение почек при IgG4-связанных заболеваниях чаще всего происходит по типу тубулоинтестициального нефрита с дальнейшим развитием острой или хронической болезни почек.Клиническая картина может быть представлена псевдоопухолями почек, гетерогенностью почечной ткани по результатам КТ-исследования; острым или хроническим поражением почек; комбинацией с поражением других органов (аутоиммунный панкреатит, склерозирующий холангит, лимфоплазмоцитарный склерозирующий холецистит, колит, сиаладенит, ретроперитонеальный фиброз и другие). Лабораторные находки включают повышенный сывороточный уровень IgG4, гипокомплементемию, эозинофилию. Гистологически наблюдается интерстициальное воспаление с большим количеством плазмоцитов, интерстициальный фиброз, атрофия канальцев, утолщение тубулярной базальной мембраны, некоторые случаи имеют течение по типу мембранозного гломерулонефрита. Цель работы – выявление пациентов с IgG4-связанными заболеваниями с поражением почек и расширением патоморфологической базы таких заболеваний с поражением почек для определения классификационных признаков этого патологического состояния. Материалы и методы. Скрининг почек умерших, скрининг пациентов с аутоиммунными и аллергенными заболеваниями, скрининг нефрологических пациентов с прижизненной биопсией (в некоторых случаях – с повторной), страдающих острым или хроническим поражением почек. Будут проведены клинико-патоморфологические сопоставления при поражении почек и других заболеваниях с разработкой критериев поражения и составлением классификации при наличии IgG4-позитивных субстратов и дальнейшей разработкой практических рекомендаций для своевременной диагностики IgG4-связанных заболеваний. Результаты. Произведён ретроспективный анализ 162 биоптатов почек, у 13 (8 %) наблюдалась депозиция IgG4-позитивных плазмоцитарных клеток и другие неспецифичные, но типичные для заболевания признаки. Выводы. Выявление маркера IgG4 может свидетельствовать о наличии IgG4-связанных/опосредованных заболеваний. Перспективным считается создание патоморфологического регистра IgG4-связанных заболеваний, уточнение критериев диагностики и разработка классификации IgG4-связанных заболеваний. IgG 4-related diseases are a relatively new group of diseases of unknown etiology which are characterized by the development of ﬁbrosis of organs with the presence of big amounts of IgG4-positive plasma-cells in the area of the lesions and increased levels of IgG4 in serum. The organs that may be affected are pancreas, salivary gland, and others, clinical cases of kidney damage are described as well. Renal involvement in IgG4-related diseases most often occurs on the type of tubulointerstitial nephritis, with the further development of acute or chronic kidney injury. The clinic may be represented by the pseudotumor of kidney, renal tissue heterogeneity on the results of CT-studies; acute or chronic renal disease; combination with other organ damage (autoimmune pancreatitis, sclerosing cholangitis, sclerosing lymphoplasmacytic cholecystitis, colitis, sialadenitis, retroperitoneal ﬁbrosis etc.). Laboratory ﬁ ndings include an increased level of IgG4 in the blood serum, hypocomplementemia, eosinophilia. Histologically, there is interstitial inﬂ ammation with many plasma cells, interstitial ﬁ brosis, tubular atrophy, thickening of the tubular basement membrane, some cases are a type of membranous glomerulonephritis. The aim of the study is to identify the patients with IgG4-related diseases with renal impairment and widening the pathological database of such patients with renal impairment to determine the classiﬁcation criteria of this pathological condition. Materials and methods will include the deceased kidney screening, screening of patients with autoimmune and allergic diseases, nephrological patients screening with the lifetime biopsy (in some cases – repeat biopsy) with chronic or acute kidney impairment. There will be clinical and pathological comparison in kidney damage and other diseases with the development of criteria for the classiﬁcation of lesions in the presence of IgG4-positive substrates and further development of practical recommendations for the timely diagnosis of IgG4-related diseases. Results. We already performed a retrospective analysis of 162 kidney biopsies in which, in 13 cases (8 %) we noted abnormal IgG4-positive plasma cells deposition and other unspeciﬁc, but typical morphological signs of the disease. Conclusions. The identiﬁcation of IgG4 marker can favor of presence of IgG4- related disease. The creation of pathological register of IgG4-related diseases is important for the accurate diagnosis and the development of criteria for classiﬁcation of IgG4-related diseases.
Патоморфологическая характеристика IgG4-связанных заболеваний
Pathomorphological characteristic of IgG4-related diseases
Keywords: IgG4; хвороби нирок; гломерулонефрит; болезни почек; Kidney Diseases; Glomerulonephritis