Місце синбіотиків у терапії та профілактиці антибіотик-асоційованої діареї у дітей - Леженко, Геннадій Олександрович; Пашкова, Олена Єгорівна; Леженко, Г. А.; Пашкова, Е. Е.; Lezhenko, G. A.; Pashkova, O. Ye. (My University, 2014)
Мета: вивчення ефективності застосування синбіотика «Коліфагіна ПРО» у профілактиці антибіотик асоційованої діареї (ААД) у дітей з бактеріальною респіраторною патологією. Пацієнти і методи. У ході роботи було обстежено 30 дітей віком від 3 до 7 років. Усі діти отримували цефалоспорини ІІІ покоління внутрішньовенно. Першу групу склали 15 дітей, яким з першого дня антибіотикотерапії призначався пробіотик (Коліфагіна ПРО), другу групу склали решта 15 пацієнтів. За показаннями хворим проводилося бактеріологічне дослідження кишкової мікрофлори. Результати. У групі дітей, які з першого дня антибіотикотерапії отримували «Коліфагіна ПРО», у жодному випадку не відмічено розвитку діареї. У другій групі з третього дня антибіотикотерапії у 5 (33,3%) хворих відмічалося послаблення стільця, у 2 (13,3%) розвинувся антибіотик асоційований коліт. У всіх дітей з ознаками ААД виявлено порушення кишкового біоценозу. На тлі застосування «Коліфагіна ПРО» у дітей з ААД зворотний розвиток шлунковокишкових розладів відбувався на 4–5 день, а повне зникнення диспептичних проявів — на 7 день. Висновки. Застосування «Коліфагіна ПРО» з першого дня антибіотикотерапії сприяє ефективній профілактиці ААД. Призначення синбіотика на тлі появи симптомів ААД призводить до зменшення тяжкості і тривалості діареї. Наявність пребіотичних волокон у складі «Коліфагіна ПРО» є передумовою для подальшої адекватної колонізації кишечника та ефективної імуномодуляції. Цель: изучение эффективности применения синбиотика «Колифагина ПРО» в профилактике антибиотик-ассоциированной диареи (ААД) у детей с бактериальной респираторной патологией. Пациенты и методы. В ходе работы было обследовано 30 детей в возрасте от 3 до 7 лет. Все дети получали цефалоспорини ІІІ поколения внутривенно. Первую группу составили 15 детей, которым с первого дня антибиотикотерапии назначался пробиотик (Колифагина ПРО), вторую группу составили остальные 15 пациентов. По показаниям больным проводилось бактериологическое исследование кишечной микрофлоры. Результаты. В группе детей, получавших с первого дня антибиотикотерапии «Колифагина ПРО», не отмечалось случаев развития диареи. Во второй группе с третьего дня антибиотикотерапии у 5 (33,3%) больных отмечалось послабление стула, у 2 (13,3%) развился антибиотик-ассоциированный колит. У всех детей с признаками ААД обнаружено нарушение кишечного биоценоза. На фоне применения «Колифагина ПРО» у детей с ААД обратное развитие желудочно-кишечных расстройств происходило на 4–5 день, а полное исчезновение диспептических проявлений — на 7 день. Выводы. Применение «Колифагина ПРО» с первого дня антибиотикотерапии способствует эффективной профилактике ААД. Назначение синбиотика на фоне появления симптомов ААД приводит к уменьшению тяжести и длительности диареи. Наличие пребиотических волокон в составе «Колифагина ПРО» является предпосылкой для дальнейшей адекватной колонизации кишечника и эффективной иммуномодуляции. Purpose: studying of the effectiveness of synbiotic «Kolifagina PRO» in the prevention of an antibiotic associated diarrhea (AAD) among children with the bacterial respiratory pathology. Patients and methods: there were examined 30 children aged from 3 to 7 years. All children received the cephalosporins III generation intravenously. The first group consisted of 15 children who got an antibiotic therapy from the first day with the probiotic (Kolifagina PRO),the second group were the rest 15 patients. According to the patients testimony there was conducted the bacteriological examination of the intestinal microflora. Results: in the group of children treated from the first day with an antibiotic therapy «Kolifagina PRO»,there were no cases of diarrhea. In the second group from the third day of an antibiotic therapy in 5 (33.3%) of the patients had loose stools, 2 patients (13.3%) developed an antibiotic-associated colitis. All children with the AAD sign had an irregularity intestinal biocenosis. Applying the «Kolifagina PRO» ,children with AAD had the reverse development of the gastrointestinal disorders occurred on 4 5day, and the complete disappearance of the dyspeptic manifestations - on 7 day. Conclusions: the use of «Kolifagina PRO» from the first day of an antibiotic therapy promotes an effective AAD prevention. The synbiotic appointment on the background of the onset of AAD symptoms reduces the severity and duration of the diarrhea. The presence of the prebiotic fibers in the «Kolifagina PRO» is a prerequisite for further colonization adequate and effective immunomodulation
Место синбиотиков в терапии и профилактике антибиотик-ассоциированной диареи у детей
The value of the synbiotics in the therapy and prevention of an antibiotic-associated diarrhea among children.
Keywords: синбіотик; антибіотик асоційована діарея; діти; синбиотик; антибиотик-ассоциированная диарея; дети; Колифагина ПРО; symbiotic; an antibiotic-associated diarrhea; children; Kolifagina PRO