Функціональний стан лей-енкефалінергічної системи аркуатних ядер гіпоталамуса в динаміці розвитку стрептозотоцин-індукованого діабету у щурів - Абрамов, Андрій Володимирович; Карнаух, Марина Миколаївна; Мельнікова, Ольга Валеріївна; Бессараб, Георгій Ігнатович; Abramov, A. V.; Karnaukh, M. N.; Melnykova, O. V.; Bessarab, H. I. (My University, 2013)
У щурів в динаміці експериментального діабету імунофлуоресцентним методом в суб’ядрах аркуатних ядер гіпоталамуса (АрЯ) вивчено розподіл нейронів, які синтезують лей-енкефалін. Визначені їх морфометричні характеристики й кількісні показники накопичення лей-енкефаліну. Встановлено, що в нормі лей-енкефалін синтезується поодинокими клітинами АрЯ, переважно в його дорсомедіальному суб’ядрі. При діабеті в АрЯ посилюється експресія лей-енкефаліну, в 2-3 рази збільшується чисельність нейроцитів, що синтезують його. Через 5 тижнів з початку розвитку діабету у вентролатеральному суб’ядрі АрЯ на 44 % збільшується вміст лей-енкефаліну в нейросекреторних клітинах і на 49 % - в їх аксонах. В дорсомедіальному суб’ядрі АрЯ ці показники більш вражаючі: вміст лей-енкефаліну в нейросекреторних клітинах підвищується на 98 %, а в аксонах - на 80 %. Посилення синтезу і секреції лей-енкефаліну в суб’ядрах АрЯ при експериментальному діабеті супроводжується майже 13-разовим зростанням вмісту нейропептиду в серединному підвищенні гіпоталамуса. Отримані результати свідчать проте, що для лей-енкефалінергічної системи гіпоталамуса притаманна активна участь в нейроендокринній відповіді організму на розвиток цукрового діабету. The distribution of the neurons that synthesize leu-enkephalin in subnuclei of arcuate hypothalamic nuclei (ARH) was studied in the course of experimental diabetes in the rats with the help of immune fluorescence method. The neurons’ morphometric characteristics and qualitative indices of leu-enkephalin accumulation were studied. It was established that normally leu-enkephalin is synthesized in solitary cells of ARH, mainly of dorsomedial subnucleus. In diabetes expression of leu-enkephalin in ARH rises, the number of neurons that synthesize it increases in 2-3 times. In 5 weeks after diabetes onset the content of leu-enkephalin in ventrolateral subnucleus of ARH is increased by 44 % in neurosecretory cells and by 49 % in their axons. In dorsomedial subnucleus of ARH these indices are more impressive: leu-enkephalin content in neurosecretory cells is increased by 98 % and in axons by 80 %. The intensification of leu-enkephalin synthesis and secretion in ARH subnuclei is accompanied by almost 13-times increase of neuropeptide content in hypothalamus medial eminence. The obtained data evidence about the active participation of leu-enkephalinergic hypothalamic system in neuroendocrine response of the organism to diabetes mellitus development.
Functional state of leu-enkephalinergic system of hypotalamic arcuate nuclei in the course of streptozotocin-induced diabetes in rats
Keywords: лей-енкефалін; цукровий діабет; гіпоталамус; leu-enkephalin; diabetes mellitus; hypothalamus