Лабораторна діагностика збудників малярії у неендемічному середовищі: США, Китаї, країнах Європи - Павліченко, Віктор Іванович; Pavlichenko, V. (My University, 2020)
У статті розглянуто результати дослідження поширення імпортованої малярії у неендемічних країнах: США, Китаї та країнах Європи. У США щорічно реєструється близько 1 500 випадків, у Китаї протягом 2011–2015 рр. у 31 провінції загалом зареєстровано 17 745 випадків, із яких 15 840 (89%) були завезені з Африки та Південно-Східної Азії. Країни Європи теж страждають від цієї хвороби. Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC) опублікував епідеміологічний звіт, у якому повідомлено про 8 231 випадок за період із 2012 по 2016 рр. Левова частка (95,22%) цих захворювань припадає на 11 країн, серед яких за абсолютними показниками домінують Франція та Велика Британія, а за темпами приросту – Португалія та Швеція. Нині у лікарів неендемічних регіонів виникають значні труднощі діагностування хвороби через низьку щільність збудників і зміну їх морфології від хіміопрофілактики, відсутність імунітету у пацієнтів, що призводить до важких проявів хвороби, а також обмежений досвід лаборантів щодо ідентифікації видів через порівняно невелику кількість аналізів у їхній практиці. Порівнюючи методи діагностики малярійних патогенів, компетентна мікроскопія, як і раніше, у всьому світі визнається золотим стандартом, оскільки вона забезпечує визначення майже всіх видів і корекцію лікування, але її використання повинно відповідати рекомендаціям Інституту клінічних і лабораторних стандартів (CLSI). Сьогодні малярію у людей спричинюють шість збудників: Plasmodium falciparum, P. vivax, P. malariae, P. knowlesi, P. ovale curtisi і P. ovale wallikeri, з яких за допомогою мікроскопії складно діагностувати P. knowlesi, а P. ovale curtisi та P. ovale wallikeri – неможливо. Водночас саме ці два підвиди мають тривалий латентний період і тому значно збільшують ризик реінтродукції ovale-малярії у звільнених від неї регіонах. The article describes the results of the study of imported malaria cases spread in non-endemic countries: USA, China and European countries. Some 1 500 cases have been confirmed in the United States every year. 17 745 cases have been registered in 31 provincials of China during 2011–2015, 15 840 (89%) of which were shipped from Africa and Southeast Asia. European countries are also suffering from this disease. The European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) has published an epidemiological report, which informed 8 231 cases from 2012 to 2016. The lion’s share (95.22%) of these diseases affects 11 countries, among which absolute figures are dominated by France and the UK, while growth rates are dominated by Portugal and Sweden. To date, doctors in non-endemic regions have considerable difficulties to diagnose the disease due to low causal agents density, alteration of their morphology from chemoprevention, patients immunity reduction, resulting in severe disease onset, as well as laboratory assistants limited experience in identifying species because of small number of analyzes performed in their practice. Competent microscopy diagnostic testing is still globally recognized as a gold standard because it provides the identification of almost all types and the treatment correction, but only made according to CLSI (The Clinical and Laboratory Standards Institute) guidelines. Nowadays, six causal agents cause malaria in humans: Plasmodium falciparum, P. vivax, P. malariae, P. knowlesi, P. ovale curtisi and P. ovale wallikeri. P. knowlesi is difficult to diagnose by microscopy diagnostic testing, but P. ovale curtisi and P. ovale wallikeri – impossible to diagnose by this method. However, these two subtypes have a long latency period and therefore significantly increase the risk of reintroduction of ovale malaria in the regions released from it.
Laboratory diagnostics of malaria causal agents in non-endemic environments: USA, China, European countries.
Keywords: мікроскопія; малярія; збудники; міжнародні стандарти; неендемічні країни; реінтродукція; microscopy; malaria; causal agents; international standards; non-endemic countries; reintroduction