Особливості динаміки змін показників транспорту та насичення заліза крові у щурів при введенні сироватки крові тварин після стимуляції еритропоезу - Бурега, Ігор Юрійович; Бурега, И. Ю.; Burega, I. Yu. (ВДНЗУ "УМСА", 2015)
Метою роботи було визначення динаміки змін показників транспорту та насичення заліза крові у щурів при введенні сироватки крові тварин після стимуляції еритропоезу. Після введення тваринам сироватки крові, яка не містила еритропетину (період напіввиведення еритропоетину складає 1,5-2 години), протягом 5-ти діб змін в показниках: кількості ретикулоцитів, еритроцитів, гемоглобіну та гематокриту не відмічалось в порівнянні з інтактною групою. Вміст сироваткового заліза, ЗЗЗЗ, НЗЗЗ та відсоток насичення трансферину збільшувались з 1-ої доби та на 3-тю добу експерименту сягали максимуму. На 5-ту добу показники поступово зменшувались відносно попереднього терміну спостереження, що вказує на наявність фактору тонкої гуморальної регуляції опосередкованої дії, який запускає каскад змін в системі гепсидин – рівень заліза та метаболізмі заліза організму в цілому. Целью работы было определение динамики изменений показателей транспорта и насыщения железа крови у крыс при введении сыворотки крови животных после стимуляции эритропоэза. После введения животным сыворотки крови, которая не содержала эритропоэтина (период полувыведения эритропоэтина составляет 1,5-2 часа), в течение 5-ти суток изменений в показателях: количества ретикулоцитов, эритроцитов, гемоглобина и гематокрита не отмечалось по сравнению с интактной группой. Содержание сывороточного железа, ОЖСС, НЖСС и процент насыщения трансферрина увеличивались с 1-х суток и на 3-е сутки эксперимента достигали максимума. На 5-е сутки показатели постепенно уменьшались относительно предыдущего срока наблюдения, что указывает на наличие фактора тонкой гуморальной регуляции опосредованного действия, который запускает каскад изменений в системе гепсидин – уровень железа и метаболизме железа организма в целом. s known, that recombinant erythropoietin are widely used in the clinical therapy and its regular injection increased the intestinal absorption of iron. Nonetheless, the mechanisms, whereby the hepcidin influenced on the iron absorption in the intestine is unclear understood. The research was aimed to determine the dynamics of changes of transport and saturation iron indicators of rats’ blood in injection of animals’ blood serum after erythropoiesis’ stimulation.
Особенности динамики изменений показателей транспорта и насыщения железа крови у крыс при введении сыворотки крови животных после стимуляции эритропоэза
Dynamics features of indicators’ changes of blood serum iron’ transport and saturation in rats after injection of animals’ blood serum after stimulation of erythropoiesis
Keywords: еритропоез; еритропоетин; кров; залізо; щури; эритропоэз; эритропоэтин; кровь; железо; крысы; erythropoiesis; erythropoietin; blood; iron; rats