Изучение антимикробных свойств иммобилизованных волокнистых N-хлорсульфонамидов - Торопин, В. Н.; Сурмашева, Е. В.; Романенко, Л. И.; Торопін, В. М.; Сурмашева, О. В.; Романенко, Л. І.; Toropіn, V. N.; Surmasheva, Е. V.; Romanenko, L. I. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Цель работы – определение антибактериального и антигрибкового действия нетканой формы N-хлорсульфонамида, иммобилизованного на полипропиленовом волокне с привитым сополимером стирола и дивинилбензола. Материалы и методы. Объектом исследования явилась нетканая форма N-хлор-сульфонамида натрия, иммобилизованного на полипропиленовом волокне с привитым сополимером стирола и дивинилбензола. Определение антибактериального и антигрибкового действия материала проводилось методом «агаровых пластин» на мясо-пептонном агаре (МПА). В качестве тест-культур микроорганизмов использовались: E. coli, S. aureus и C. albicans. Микробная нагрузка составляла 1х107 КУО/мл. Результаты. Установлено, что задержка роста тест-штаммов микроорганизмов E. coli, S. aureus и грибов C. albicans наблюдалась только под образцами материала. Отсутствие зон задержки роста микроорганизмов за пределами образцов происходит вследствие плохого их контакта с поверхностью МПА. Для получения достоверного результата антибактериального и антигрибкового действия материала в метод «агаровых пластин» внесены изменения. Тест-образцы материала помещали в ещё незастывший МПА, далее эксперимент проводили методом «агаровых пластин». Задержка роста тест-микроорганизмов вокруг образцов материала лежит в пределах: 6,0–7,0 мм – для E. coli; 16,0–25,0 мм – для S. aureus; 4,0–6,0 мм – для C. albicans. Полученные результаты объясняются тем, что при контакте материала с жидкой питательной средой за счёт аминокислот и солей аммония происходит активация материала с выделением активного хлора. По-видимому, подобным образом материал будет вести себя при контакте с кожными покровами человека (или животного). При соприкосновении с сухим кожным покровом материал будет оставаться неактивным, а при контакте с раной из материала в течение определённого промежутка времени будет происходить постепенное выделение активного хлора, благодаря чему материал может защитить рану от инфицирования. Выводы. Антибактериальные и антигрибковые свойства нетканой формы иммобилизованного на полипропиленовом волокне N-хлорсульфонамида натрия с привитым сополимером стирола и дивинилбензола определяются степенью контакта с растворами аминокислот и солей аммония питательной среды. При поверхностном контакте подавление роста тест-культур микроорганизмов проявляется только под материалом. При внесении материала в жидкую питательную среду его активность существенно возрастает. Таким образом, материал проявляет выраженные антимикробные свойства по отношению к вышеуказанным штаммам тест-микроорганизмов. Мета роботи – визначення антибактеріальної та антигрибкової дії нетканої форми N-хлорсульфонаміду, що іммобілізований на поліпропіленовому волокні з прищепленим сополімером стиролу й дивинілбензолу. Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – неткана форма N-хлорсульфонаміду натрію, що іммобілізований на поліпропіленовому волокні з прищепленим сополімером стиролу й дивинілбензолу. Визначення антибактеріальної та антигрибкової дії матеріалу здійснювали методом «агарових пластин» на м’ясо-пептонному агарі МПА. Як тест-культури мікроорганізмів використовувалися E. coli, S. aureus і C. albicans. Мікробне навантаження становило 1х107 КУО/мол. Результати. Встановили, що затримка росту тест-штамів мікроорганізмів E. сoli, S. aureus і грибів C. albicans спостерігалася тільки під зразками матеріалу. Відсутність зон затримки росту мікроорганізмів за межами зразків відбувається внаслідок поганого їх контакту з поверхнею МПА. Для одержання вірогідного результату антибактеріальної та антигрибкової дії матеріалу в метод «агарових пластин» внесені зміни. Тест-зразки матеріалу поміщали в ще не застиглий МПА, далі експеримент здійснювали за методом «агарових пластин». Затримка росту тест-мікроорганізмів навколо зразків матеріалу перебуває у межах: 6,0–7,0 мм – для E. coli; 16,0–25,0 мм – для S. aureus; 4,0–6,0 мм – для C. albicans. Такі результати пояснюються тим, що під час контакту матеріалу з рідким живильним середовищем завдяки амінокислотам і солям амонію відбувається активація матеріалу з виділенням активного хлору. Очевидно, подібним чином матеріал поводитиметься під час контакту зі шкірними покривами людини (або тварини). Під час зіткнення з сухим шкірним покривом матеріал залишатиметься неактивним, а при контакті з раною з матеріалу протягом певного проміжку часу відбуватиметься поступове виділення активного хлору, завдяки чому матеріал може захистити рану від інфікування. Висновки. Антибактеріальні та антигрибкові властивості нетканої форми іммобілізованого на поліпропіленовому волокні N-хлорсульфонаміду натрію з прищепленим співполімером стиролу й дивинілбензолу визначаються ступенем контакту з розчинами амінокислот і солей амонію живильного середовища. Під час поверхневого контакту пригамування росту тест-культур мікроорганізмів проявляється тільки під матеріалом. Коли матеріал вноситься в рідке живильне середовище, активність значно зростає. Отже, матеріал проявляє виражені антимікробні властивості стосовно вищевказаних штамів тест-мікроорганізмів. Aim. The determination of antibacterial and antifungal action of nonwoven form of N-chloro sulfonamides immobilized on a polypropylene ﬁ ber with a graft copolymer of styrene and divinylbenzene.Materials and methods. The object of the study was a non-woven form of sodium N-chloro sulfonamides immobilized on a polypropylene ﬁ ber with a graft copolymer of styrene and divinylbenzene. Determination of antibacterial and antifungal action of the material was carried out by the “agar plate” at the meat peptone agar (МPA). As the test cultures of microorganisms we used: E. coli, S. aureus and C. albicans. Microbial load was 1х107 TEM/ml. Results. The growing delay for such test microorganisms as E. coli strains, S. aureus and C. albicans fungi has been observed only for samples of material. Lack of microbial growth delay zones outside the samples occurs due to poor contact with the surface of the MPA. The method of “agar plate” has been changed to obtain reliable results of antibacterial and antifungal action of the material. The test material samples were placed in uncured MPA, the further experiment was carried out according to standard procedures of the “agar plates” method. Latency test microorganism growth around the sample material lies in the range 6.0–7.0 mm – for E. coli; 16.0–25.0 mm – for S. aureus; 4.0–6.0 mm – for C. albicans. These results are explained by activation with the help of ammonium salts and amino acids, which release the active material of chlorine in case when the material contacts with the liquid nutrient medium. Evidently, this way the material will behave in contact with the skin of human (or animal). In contact with the dry skin covering the material will remain inactive, but in contact with the wound the release of active chlorine will occur within a speciﬁ ed period of time, whereby the material can protect the wound from infection. Conclusions. Antibacterial and antifungal properties of non-woven form of sodium N-chloro sulfonamides immobilized on a polypropylene ﬁber with a graft copolymer of styrene and divinylbenzene are determined by the degree of contact with ammonium salt solutions and amino acid nutrient medium. While the surface contacts the growth inhibition of test cultures of microorganisms occurs only under the material. Introducing the material into a liquid medium greatly increases its activity. Thus, the material exhibits pronounced antimicrobial properties against the above test strains of microorganisms.
Вивчення антимікробних властивостей іммобілізованих волокнистих N-хлорсульфонамідів
The study of antimicrobial properties of immobilized ﬁbrous N-chloro sulfonamides
Keywords: раневая инфекция; перевязочный материал; хлорноватистая кислота; N-хлортаурин; ранова інфекція; перев’язувальний матеріал; хлорноватиста кислота; N-хлортаурин; Nound Infection; Occlusive Dressings; Hypochlorous Acid; N-chlorotaurine