Натрій 2-(4-аміно-(5-(фуран-2-іл)-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетат, синтез, дослідження біохімічних показників сироватки крові корів при його використанні - Данільченко, Дмитро Михайлович; Парченко, Володимир Володимирович; Danilchenko, D. M.; Parchenko, V. V. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Не викликає жодних сумнівів і набуває з кожним роком популярності серед учених багатьох країн світу зацікавленість гетероциклічною системою 1,2,4-тріазолу. Найбільшу увагу на сьогодні привертають сполуки, що утворені внаслідок поєднання 1,2,4-тріазолу та різних структурних залишків аліфатичного, ароматичного, гетероциклічного характеру. Публікації останніх років щодо дослідження фізико-хімічних, біологічних властивостей заміщених 1,2,4-тріазолу доводять безперечну актуальність пошуку потенційних фармакологічно активних молекул саме серед водорозчинних похідних 1,2,4-тріазолу. Слід відзначити, що похідні 1,2,4-тріазолу з успіхом використовуються у ветеринарній практиці як оригінальні лікарські засоби. Мета роботи – синтезувати натрій 2-(4-аміно-(5-(фуран-2-іл)-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетат, для якого ми вважали доцільним на першому етапі скринінгових досліджень здійснити порівняльне визначення деяких біохімічних показників сироватки крові корів і з’ясування можливості його дальшого впровадження. Матеріали та методи. Як вихідну сполуку для синтезу використовували 2-(4-аміно-(5-(фуран-2-іл)-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатну кислоту. Сполука, що отримана, являє собою індивідуальну кристалічну речовину білого кольору, яка розчинна у воді, але нерозчинна в органічних розчинниках. Результати. На першу добу введення натрій 2-(4-аміно-(5-(фуран-2-іл)-1,2,4-тріазол-3-тіо)ацетату у тварин реєстрували вірогідне підвищення вмісту загального білка сироватки крові, γ-глобулінів, зниження активності ферментів лактатдегідрогенази та лужної фосфатази. На третю добу у тварин відзначали підвищення загального білка, γ-глобулінів і зниження активності ЛДГ і ЛФ. На сьому добу в дослідних тварин реєстрували підвищення загального білка та γ-глобулінів. Активність ЛДГ і ЛФ знизилась. Висновки. Уперше нами синтезовано натрій 2-(4-аміно-(5-(фуран-2-іл)-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетат, будова якого підтверджена комплексними фізико-хімічними методами аналізу. За результатами експерименту встановлено, що внутрішньом’язове введення 1 % водного розчину натрій 2-(4-аміно-(5-(фуран-2-іл)-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетату коровам сприяє підвищенню вмісту загального білка, γ-глобулінів, зниженню активності ЛДГ і ЛФ у сироватці крові корів. Отже, зазначену сіль у перспективі майбутнього впровадження можна рекомендувати як сполуку, котра володіє антиоксидантною, гепатопротекторною, імуномодулюючою активністю внаслідок підвищення основних біохімічних показників. Introduction. Heterocyclic system of 1,2,4-triazole is an interesting object and the popularity of it among scientists around the world raises from year to year. Huge attention today is attracted to the compounds formed by combination of 1,2,4-triazole with various struc-tural residues of aliphatic, aromatic, heterocyclic nature. Recent publications on the study of physical, chemical and biological proper-ties of 1,2,4-triazole substituted prove the obvious relevance of the search for potential pharmacologically active molecules among the water-soluble derivatives of 1,2,4-triazole. It should be noted that 1,2,4-triazole derivatives are successfully used in veterinary practice as original domestic drugs. The aim of our work was to synthesize the sodium 2-(4-amino-(5-(furan-2-yl)-1,2,4-triazole-3-ylthio) acetate, to provide comparative screening studies on determination of some biochemical parameters of cows blood serum and determine the possibility of its further implementation. Materials and methods of research. As the starting compound for the synthesis we used 2-(4-amino-(5-(furan-2-yl)-1,2,4-triazol- 3-ylthio)acetic acid. The obtained compound is an individual white crystalline substance, which is soluble in water but insoluble in organic solvents. Results and discussion. At the first day of administration of sodium 2-(4-amino-(5-(furan-2-yl)-1,2,4-triazole-3-ylthio)acetate in ex¬perimental animals we recorded significant increase in total protein content of the serum, γ-globulin, reduction of enzyme activity of lactate dehydrogenase and alkaline phosphatase. On the third day we recorded increase in total protein, γ-globulin, and decrease of activity of LDH and LF. On the seventh day in the experimental animals we recorded increase of total protein and γ-globulins, decreased activity of LDH and exercise therapy. Conclusions. First we synthesized sodium 2-(4-amino-(5-(furan-2-yl)-1,2,4-triazol-3-ylthio) acetate which structure has been confirmed by complex physical and chemical methods of analysis. According to the results of the experiment the intramuscular administration of 1 % aqueous solution of sodium 2-(4-amino-(5-(furan-2-yl)-1,2,4-triazole-3-ylthio) acetate to cows enhances total protein, γ-globulin, reduce LDH activity in cow blood serum and LF. Thus, this salt is a perspective in future implementation and can be recommended as a compound which has antioxidant, hepatoprotective, immunomodulating activity by increasing the basic biochemical indicators.
Sodium 2-(4-amino-(5-(furan-2-yl)-1,2,4-triazole-3-ylthio) acetate, synthesis, the study of its biochemical indicators of blood serum in cows
Keywords: похідні 1,2,4-тріазолу; синтез; біохімічні показники; 1,2,4-triazole derivatives; synthesis; biochemical indicators