Фактори ризику кардіоваскулярної патології у осіб молодого віку: акцент на ранній скринінг та профілактику - Кривенко, Віталій Іванович; Качан, Ігор Сергійович; Борота, Діана Сергіївна; Андреєва, Ольга Алімовна; Krivenko, V. I.; Kachan, I. S.; Borota, D. S.; Andreyeva, O. A. (Wschodnioeuropejskiego Czasopisma Naukowego, 2016)
Мета дослідження: оцінка поширеності факторів ризику (ФР) кардіоваскулярної патології серед осіб молодого віку та вивчення взаємозв’язків таких ФР як ІМТ, гіподинамія, незбалансоване харчування, дисліпідемія, оцінка асоціацій даних факторів із функціональним станом СС системи, електрофізіологічними властивостями міокарда, ТІМ ЗСА та станом периферичної крові. Objective: to assess the prevalence of risk factors (RF) of CVD such as BMI, physical inactivity, unbalanced diet, dyslipidemia among young adults and the associations of these factors with the functional state of the CV system, electrophysiology properties of the myocardium, carotid intima-media thickness and peripheral blood. Materials and methods: we examined 48 healthy persons (mean age 22±2, 64 years). We determined a family history of CVD, physical activity level, food habits for questionnaires, carried out functional tests (Martin-Kushelevsky, Shtange), ECG dispersion mapping, the assessment of cIMТ, lipid profile, general blood analysis, blood glucose levels. The study was found a high prevalence of RF of CVD such as dyslipidemia, physical inactivity and unbalanced diet. Relationships were found between the level of physical activity and functional tests, the concentration of total cholesterol and LDL; heart rate recovery time after dosed physical strain and cTIM. The indicators of the functional state of the CV system were associated with the level of white blood cells, lipid profile. The frequency of products with a high content of saturated fatty acids consumption was associated with LDL. The results of the study emphasize the role of lifestyle in the development of CVD and indicate the feasibility of early screening for disorders using minimally invasive techniques in young adults.
Risk factors of cardiovascular diseases in young adults: emphasis on early screening and prevention
У результаті дослідження було виявлено значну поширеність таких ФР як дисліпідемія, гіподинамія, нераціональне харчування. Були виявлені взаємозв’язки між рівнем фізичної активності та показниками функціональних проб, концентрацією загального ХС і ЛПНЩ; часом відновлення ЧСС після дозованого фізичного навантаження та ТІМ ЗСА. Показники функціонального стану СС системи асоціювалися із рівнем лейкоцитів крові, даними ліпідного профілю. Частота вживання продуктів із підвищеним вмістом насичених жирних кислот була пов’язана з рівнем ЛПНЩ. Результати дослідження підкреслюють роль способу життя у розвитку СС патології та вказують на доцільність раннього скринінгу порушень малоінвазивними методами у осіб молодого віку.
Keywords: кардіоваскулярна патологія; особи молодого віку; фактори ризику; дисліпідемія; фізична активність; товщина комплексу інтима-медіа; cardiovascular pathology; young adults; risk factors; dyslipidemia; physical activity; carotid intima-media thickness