Дослідження амінокислотного складу рослинної сировини Carduus nutans L. та Carduus acanthoides L. флори України - Баланчук, Т. І.; Мазулін, Олександр Владиленович; Опрошанська, Т. В.; Мазулін, Георгій Владиленович; Баланчук, Т. И.; Мазулин, А. В.; Опрошанская, Т. В.; Мазулин, Г. В.; Balanchuk, T. I.; Mazulin, A. V.; Oproshanska, T. V.; Mazulin, G. V. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Мета роботи – дослідження якісного складу та кількісного вмісту амінокислот у суцвіттях і листі будяка пониклого (Carduus nutans L.), будяка акантовидного (Carduus acanthoides L.) флори України. Матеріали та методи. Для аналізу використали метод ВЕРХ «ААА 881» (Чехія). Хроматографічна колонка приладу з катіонітом марки Ostion LGAN (l=600 мм, d=8,0 мм, колонка №1) і (l=700 мм, d=7,0 мм, колонка №2). Елюентами були цитратні буферні розчини (рН=3,25; 4,25; 5,28) під робочим тиском 14–16 кПа/см2 (колонка №1) і 4–8 кПа/см2 (колонка №2), об’єм досліджуваного розчину – 100 мкл. Результати. У рослинній сировині будяка пониклого (Carduus nutans L.), будяка акантовидного (Carduus acanthoides L.) визначено присутність та накопичення 15 зв’язаних у складі білка та 15 вільних амінокислот (у суцвіттях до 11,10+1,22%, 1,47+0,15%; в листі – до 6,72+0,78%; 1,25+0,14%). З них 7 були незамінні (лейцин, ізолейцин, метіонін, лізин, треонін, фенілаланін, валін). Основними ідентифікованими сполуками в суцвіттях були: цистин (до 2,01+0,23%), аланін (до 1,48+0,16%), аргінін (до 1,28+0,11%), лізин (до 1,14+0,12%). У листі встановили накопичення цистину, відповідно для Carduus nutans L. – до 1,68+0,15%, Carduus acanthoides L. – до 1,15+0,13%. Висновки. Рослинна сировина Carduus nutans L., Carduus acanthoides L. перспективна для одержання комплексних фітопрепаратів із гепатозахисною та антиоксидантною діями. Цель работы – изучение качественного состава и количественного содержания аминокислот в соцветиях и листьях чертополоха поникшего (Carduus nutans L.), чертополоха акантовидного (Carduus acanthoides L.) флоры Украины. Материалы и методы. Для анализа использовали метод ВЭЖХ «ААА 881» (Чехия). Хроматографическая колонка прибора с катионитом марки Ostion LGAN (l=600 мм, d=8,0 мм, колонка №1) и (l=700 мм, d=7,0 мм, колонка №2). Элюентами являлись цитратные буферные растворы (рН=3,25; 4,25; 5,28) под рабочим давлением 14–16 кПа/см2 (колонка №1) и 4–8 кПа/см2 (колонка №2), объём исследованного раствора – 100 мкл. Результаты. В растительном сырье чертополоха поникшего (Carduus nutans L.), чертополоха акантовидного (Carduus acanthoides L.) установлено присутствие и накопление 15 связанных в составе белка и 15 свободных аминокислот (в соцветиях до 11,10+1,22%, 1,47+0,15%; в листьях – до 6,72+0,78%; 1,25+0,14%). Из них 7 являлись незаменимыми (лейцин, изолейцин, метионин, лизин, треонин, фенилаланин, валин). Основными идентифицированными соединениями в соцветиях были: цистин (до 2,01+0,23%), аланин (до 1,48+0,16%), аргинин (до 1,28+0,11%), лизин (до 1,14+0,12%). В листьях установлено накопление цистина, соответственно для Carduus nutans L. – до 1,68+0,15%, Carduus acanthoides L. – до 1,15+0,13%. Выводы. Растительное сырьё Carduus nutans L., Carduus acanthoides L. перспективно для получения комплексных фитопрепаратов с гепатозащитным и антиоксидантным действием. Aim. The investigation of qualitative and quantitative composition of amino acids in fl owers and leaves of Carduus nutans L. and Carduus acanthoides L. of Ukrainian flora during flowering period. Methods and results. HPLC method «ААА 881» (Czech republic) has been used for the analysis of qualitative and quantitative composition. The chromatographic column with cation resin of the brand Ostion LGAN (l=600 mm, d=8,0 mm, column №1) and (l=700 mm, d=7,0 mm, column №2) has been used. Buffered citrate solutions (рН=3,25; 4,25; 5,28) have been used as eluents under working pressure 14–16 kPa/сm2 (column №1) and 4–8 kPa/сm2 (column №2), the amount of the investigated solution – 100 microliters. Results. Presence and accumulation of 15 nonstandard and 15 standard amino acids (up to 11,10+1,22%, 1,47+0,15% in infl orescence; up to 6,72+0,78%; 1,25+0,14% in leaves) has been investigated in herbs and leaves of Carduus nutans L. and Carduus acanthoides L. of Ukrainian flora. 7 Of them are essential (leucine, isoleucine, methionine, lysine, threonine, phenylalanine, valine). The main identified amino acids in herbs were: cystine (up to 2.01+0.23%), alanine (up to 1.48+0.16%), arginine (up to 1.28+0.11%), lysine (up to 1.14+0.12%). In leaves of Carduus nutans L. and Carduus acanthoides L. the essential amino acid cystine has been revealed in such amount: Carduus nutans L. (up to 1.68+0.15%), Carduus acanthoides L. (up to 1.15+0.13%). Conclusions. The herbs of Carduus nutans L., Carduus acanthoides L. are perspective for obtaining complex phyto-preparations with hepatoprotective and antioxidant activities.
Изучение аминокислотного состава растительного сырья Carduus nutans L. и Carduus acanthoides L. флоры Украины
The investigation of amino acid composition for herbs and leaves of Carduus nutans L. and Carduus acanthoides L. of Ukrainian flora
Keywords: високоефективна рідинна хроматографія; суцвіття; лист; будяк пониклий; будяк акантовидний; амінокислоти; гепатозахисна; антиоксидантна дія; высокоэффективная жидкостная хроматография; соцветия; листья; чертополох поникший; чертополох акантовидный; аминокислоты; гепатозащитное; антиоксидантное действие; HPLC Method; Flowers; Leaves; Carduus Nutans L.; Carduus Acanthoides L.; Aminoacids; Hepatoprotective; Antioxidant Activities