Оптимізація лікування та профілактики серцево-судинних порушень у хворих на артеріальну гіпертензію, поєднану з тиреотоксикозом - Цимбалюк, Ірина Леонідівна; Cymbaljuk, Iryna Leonidivna (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Дисертація присвячена актуальному завданню внутрішньої медицини – оптимізації лікування та профілактики серцево-судинних порушень у хворих на артеріальну гіпертензію, поєднану з тиреотоксикозом. Вивчено зміни добового профілю артеріального тиску, лінійних швидкостей кровотоку в судинах голови, шиї та об'ємних кровотоків в церебральних судинах, структурно-функціональний стан серця та якість життя пацієнтів. Показано, що артеріальна гіпертензія значно ускладнює клінічний перебіг тиреотоксикозу, приводить до зниження якості життя пацієнтів, збільшення показників добового профілю артеріального тиску і часу гіпертензії. На підставі визначення найбільш важливих патогенетичних механізмів артеріальної гіпертензії при тиреотоксикозі та морфологічних змін щитоподібної залози обґрунтовано призначення різних схем антигіпертензивної терапії та доведено доцільність застосування кверцетину на тлі комплексної терапії артеріальної гіпертензії та тиреотоксикозу з метою попередження серцево-судинних порушень The thesis is devoted to the optimization of treatment and prevention of cardiovascular diseases among patients with arterial hypertension comorbid with thyrotoxicosis. There were studied the character of arterial hypertension comorbid with thyrotoxicosis, linear velocity of blood flow and volume flow in the cerebral arteries, the structural and functional changes in the heart and their impact on quality of life. It was found that arterial hypertension impacts on clinical course of thyrotoxicosis, leads to quality of life decreasing and increasing of daily profile of blood pressure and hypertensive period. On the basis of the pathogenic mechanisms of arterial hypertension comorbid with thyrotoxicosis and pathomorphological changes of the thyroid, the clinical approaches to patients were developed. There were shown the effectiveness of quercetin in the complex therapy of arterial hypertension and thyrotoxicosis for cardiovascular diseases prevention.
Keywords: тиреотоксикоз; артеріальна гіпертензія; серцево-судинні порушення; лікування; профілактика; раміприл; телмісартан; кверцетин; тиреотоксикоз; артериальная гипертензия; сердечно-сосудистые нарушения; лечение; профилактика; рамиприл; телмисартан; кверцетин; hyperthyroidism; hypertension; cardiovascular diseases; treatment; prophylaxis; ramipril; telmisartan; quercetin