Рівень та структура основних стоматологічних захворювань працівників заводу «Дніпроспецсталь» - Самойленко, А. В.; Возна, Ірина Володимирівна; Возная, И. В.; Samoilenko, A. V.; Vozna, I. V. (ДУ «Український інститут стратегічних досліджень МОЗ України», 2019)
Мета дослідження. Оцінка стоматологічного статусу працівників заводу «Дніпроспецсталь». Матеріал та методи. Було оглянуто 913 працівників 73,9% чоловіків та 26,1% жінок. Всі обстеженні були розподілені на чотири вікові та стажеві групи. Результати. У працівників зі стажем роботи 31–40 років індекс КПВ складає 17,14±0,35. Значення індексу гігієни коливаються від 2,79±0,55 зі стажем роботи 0–10 років до 2,99±0,47 зі стажем роботи більше 31 року. Значення індексу РМА у працівників зі стажем роботи 31–40 років складає 61,61±0,16. Індекс СРITN становить 2,97±0,84 у працівників зі стажем роботи до 40 років. Максимальне значення підвищеннї стертості зубів було виявлено у працівників зі стажем 11–20 років 37,5±2,55. Кератоз порожнини рота ми виявили у 23,99%. Захворювання тканин пародонту відмічено у 870 обстежених (95,3%). Висновки. Стаж роботи впливає на порушення пародонтального комплексу, зростання патології твердих тканин зубів і захворювань слизової оболонки порожнини рота. Цель исследования. Изучить стоматологический статус работников завода «Днепроспецсталь». Материалы и методы. Проведено обследование 913 работников, 73,9% мужчин и 26,1% женщин. Осмотренные были распределены на четыре возрастные группы и четыре группы в зависимости от стажа работы. Результаты исследования. У работников со стажем работы 31–40 лет индекс КПУ составляет 17,14±0,35. Значения индекса гигиены варьируют от 2,79±0,55 со стажем работы 0–10 лет до 2,99±0,47 со стажем работы больше 31 года. Значение индекса РМА у работников со стажем работы 31–40 лет составляет 61,61±0,16. Индекс СРITN – 2,97±0,84 у работников со стажем работы до 40 лет. Максимальное значение повышенной стираемости зубов нами выявлено у работников со стажем 11–20 лет – 37,5±2,55. Кератоз полости рта диагностирован у 23,99% человек. Заболевания тканей пародонта мы отметили у 870 обследованных (95,3%). Выводы. Стаж работы влияет на распространенность признаков пародонтального комплекса, патологии Purpose of the study. To study the dental status of the "Dneprospetsstal" plant’s staff. Material that methods. A survey of 913 workers, 73,9% of men and 26,1% of women was carried out. The surveyed were divided into four age groups and four groups depending on the length of service. The results of the study. At workers with 31–40 years length of service the index of the СFR makes 17,14±0.35. The values of the hygiene index range from 2,79±0,55 with work experience of 0-10 years to 2,99±0,47 with work experience of more than 31 years. The value of the PMA index at workers with work experience of 31–40 years is 61,61±0,16. СРITN index is 2,97±0,84 at the workers with work experience up to 40 years. The maximum value of the increased abrasion of teeth we found in workers with the experience of 11–20 years – 37,5±2,55. Oral keratosis was diagnosed in 23,99% of people. We noted periodontal tissue diseases in 870 patients (95,3%). Conclusions. Work experience affects the prevalence of the periodontal complex signs, the pathology of hard tissues of the teeth and mucous membrane of the oral cavity.
Распространенность основных стоматологических заболеваний у работников завода «Днепроспецсталь»
The prevalence of major dental diseases among employees of “Dneprospetsstal” plant
Keywords: розповсюдженість; стоматологічні захворювання; шкідливі умови; распространенность; стоматологические заболевания; вредные условия; prevalence; dental diseases; harmful conditions