Комплексне застосування фізичної терапії та преформованих фізичних чинників у вагітних із хронічним пієлонефритом - Павлюченко, Михайло Іванович; Сюсюка, Володимир Григорович; Гайдай, Наталія Вікторівна; Сергієнко, Марина Юріївна; Дейніченко, Олена Валеріївна; Pavliuchenko, M. I.; Siusiuka, V. H.; Haidai, N. V.; Serhiienko, M. Yu.; Deinichenko, O. V. (Запорізький державний медичний університет, 2023)
Мета роботи – оцінити вплив фізичної терапії та преформованих фізичних чинників у вагітних із хронічним пієлонефритом на показники центральної гемодинаміки. Матеріали та методи. У динаміці обстежили 134 вагітних із хронічним пієлонефритом у стадії ремісії, яким призначили комплексну програму санаторного оздоровлення. В основну групу дослідження залучили 79 вагітних із хронічним пієлонеритом (ХП). У цього контингенту жінок комплекс санаторного оздоровлення включав курс переривчастої нормобаричної гіпокситерапії (ПНГ). Групу порівняння склали 55 вагітних із ХП, у яких комплекс санаторного оздоровлення не передбачав курс ПНГ. У контрольній групі – 37 соматично здорових жінок із фізіологічним перебігом вагітності. Всім вагітним здійснили дослідження показників центральної гемодинаміки (ЦГ), використовуючи комп’ютерний діагностичний комплекс РЕОКОМ (м. Харків). The aim of the work is to evaluate the impact of physical therapy and preformed physical factors in pregnant women with chronic pyelonephritis on central hemodynamic indicators. Materials and methods. The dynamics of 134 pregnant women with chronic pyelonephritis (CP) in the remission stage, who underwent a complex sanatorium rehabilitation program, were examined. The main study group consisted of 79 pregnant women with chronic pyelonephritis. In this contingent of women, the sanatorium rehabilitation complex additionally included a course of intermittent normobaric hypoxytherapy (INH). The comparison group consisted of 55 pregnant women with CP, for whom the sanatorium rehabilitation complex did not include an INH course. The control group is represented by 37 somatically healthy women with a physiological course of pregnancy. All pregnant women were examined for central hemodynamic (CH) indicators using the computer diagnostic complex REOKOM (Kharkiv).
Complex applying physical therapy and preformed physical factors in pregnant women with chronic pyelonephritis
Павлюченко М. І. - ORCID ID: 0000-0002-9235-0205; Сюсюка В. Г. - ORCID ID: 0000-0002-3183-4556; Гайдай Н. В. - ORCID ID: 0000-0002-1324-3189; Сергієнко М. Ю. - ORCID ID: 0000-0001-6795-769X; Дейніченко О. В. - ORCID ID: 0000-0002-8932-230X.
Keywords: вагітність; хронічний пієлонефрит; профілактика акушерських і перинатальних ускладнень; фізична терапія; преформовані фізичні чинники; переривчаста нормобарична гіпокситерапія; гемодинаміка; pregnancy; chronic pyelonephritis; prevention of obstetric and perinatal complications; physical therapy; preformed physical factors; intermittent normobaric hypoxytherapy; hemodynamics