Гормональні маркери ремоделювання міокарда лівого шлуночка в дітей із рецидивним бронхітом - Леженко, Геннадій Олександрович; Пашкова, Олена Єгорівна; Леженко, Г. А.; Пашкова, Е. Е.; Lezhenko, G.; Pashkova, O. (ТОВ "Віт-А-Пол", 2016)
Мета роботи — визначити гормональні маркери ремоделювання міокарда лівого шлуночка у дітей, хворих на рецидивуючий бронхіт. Матеріали та методи. Обстежено 103 дитини, хворих на рецидивуючий бронхіт, у віці від 5 до 16 років (середній вік – (10,4 ± 1,3) року). Проводили допплерехокардіографічне дослідження з визначенням геометрії міокарда лівого шлуночка. У сироватці крові визначали вміст трансформуючого фактора росту бета (ТФР-β1), нсуліноподібного фактора росту-1 (ІФР-1), інсуліну, кортизолу, альдостерону та ангіотензину II. Результати та обговорення. Встановлено, що ремоделювання міокарда лівого шлуночка, яке спостерігається у 50 % хворих на рецидивуючий бронхіт, відбувається на тлі активації синтезу ІФР-1, ангіотензину ІІ та альдостерону з одночасним зниженням вмісту інсуліну та кортизолу. Підвищення активності ангіотензин-альдостеронової системи у дітей, хворих на рецидивуючий бронхіт, передує процесам ремоделювання серця і зростає в міру розвитку гіпертрофії міокарда лівого шлуночка. Висновки. Формування ремоделювання міокарда лівого шлуночка у дітей, хворих на рецидивуючий бронхіт, відбувається на тлі активації синтезу ІФР-1 та підвищення вмісту в сироватці крові ангіотензину ІІ й альдостерону. У дітей, хворих на рецидивуючий бронхіт, має місце зниження секреції інсуліну та кортизолу, що можливо розглядати в якості предикторів ремоделювання міокарда лівого шлуночка. Визначення вмісту даних гормонів у сироватці крові дітей, хворих на рецидивуючий бронхіт, може бути використане як ранні маркери ознак ремоделювання міокарда лівого шлуночка. Цель работы — определить гормональные маркеры ремоделирования миокарда левого желудочка у детей, больных рецидивирующим бронхитом.Материалы и методы исследования. Обследовано 103 ребенка, больных рецидивирующим бронхитом, в возрасте от 5 до 16 лет (средний возраст — (10,4 ± 1,3) года). Проводили допплерэхокардиографическое исследование с определением геометрии миокарда левого желудочка. В сыворотке крови определяли содержание трансформирующего фактора роста бета (ТФР-β1), инсулиноподобного фактора роста-1 (ИФР-1), инсулина, кортизола, альдостерона и ангиотензина II. Результаты и обсуждение. Установлено, что ремоделирование миокарда левого желудочка, которое наблюдается у 50 % больных рецидивирующим бронхитом, происходит на фоне активации синтеза ИФР-1, ангиотензина II и альдостерона с одновременным снижением содержания инсулина и кортизола. Повышение активности ангиотензин-альдостероновой системы у детей с рецидивирующим бронхитом предшествует процессам ремоделирования сердца и возрастает по мере развития гипертрофии миокарда левого желудочка. Выводы. Формирование ремоделирования миокарда левого желудочка у детей, больных рецидивирующим бронхитом, происходит на фоне активации синтеза ИФР-1 и повышения содержания в сыворотке крови ангиотензина II и альдостерона. У детей с рецидивирующим бронхитом снижение секреции инсулина и кортизола можно рассматривать в качестве предикторов ремоделирования миокарда левого желудочка. Определение содержания данных гормонов в сыворотке крови детей с рецидивирующим бронхитом может быть использовано в качестве ранних маркеров ремоделирования миокарда левого желудочка. Objective — to determine hormonal markers of left ventricular remodeling in children with recurrent bronchitis.Materials and methods. The study involved 103 children with recurrent bronchitis aged 5—16 years old (average age was 10.4 ± 1.3 y. o.). Echocardiography was conducted to determine the geometry of the left ventricular. We also studied the content of transforming growth factor beta (TGF- β1), Insulin like growth factor 1 (IGF -1), insulin, cortisol, aldosterone and angiotensin II in a blood serum. Results and discussion. It was found that the left ventricular remodeling, which was observed in 50 % of patients with recurrent bronchitis, occured on the background of activation the synthesis of IGF-1, angiotensin II and aldosterone, with simultaneous reduction of insulin and cortisol levels. Increased activity of the angiotensin aldosterone system in children with recurrent bronchitis, precedes to the process of cardiac remodeling and increases with the development of myocardial hypertrophy of the left ventricular. Conclusions. The formation of left ventricular remodeling in children with recurrent bronchitis occurs on the background of activation of IGF -1 synthesis and elevated levels of serum angiotensin II and aldosterone. In children suffering from recurrent bronchitis, it is observed a reduced secretion of insulin and cortisol, which maybe considered as predictors of left ventricular remodeling. The determination of these hormones in the blood serum in children with recurrent bronchitis may be used as markers of early signs of left ventricular remodeling.
Гормональные маркеры ремоделирования миокарда левого желудочка у детей, больных рецидивирующим бронхитом
Hormonal markers of left ventricular remodeling in children with recurrent bronchitis
Keywords: рецидивуючий бронхіт; ремоделювання міокарда лівого шлуночка; гормони; діти; рецидивирующий бронхит; ремоделирование миокарда левого желудочка; гормоны; дети; recurrent bronchitis; the left ventricular remodeling; hormones; children