Гіпоглікемічна активність екстрактів рижію посівного - Цикало, Тетяна Олександрівна; Тржецинський, Сергій Дмитрович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Цукровий діабет (ЦД) – надзвичайно поширене захворювання у світі і одна з найактуальніших проблем охорони здоров’я багатьох країн. За останні роки його поширеність невпинно збільшується. ЦД 2 типу – найбільш поширений тип діабету, на який припадає близько 90% всіх випадків діабету. Створення нових протидіабетичних лікарських засобів є актуальною задачею. У науковій і народній медицині є численні дані про використання лікарських рослин для лікування хворих на ЦД. Перевагою препаратів рослинного походження є те, що вони малотоксичні, діють м’яко, не кумулюються, можуть використовуватися тривалий час у комбінації з іншими рослинними препаратами, можна призначати хворим будь-якого віку незалежно від ступеня важкості ЦД. Певний інтерес представляють рослини, які давно відомі в народній медицині, але недостатньо вивчені. Однією з таких є однорічна рослина рижій посівний (Camelina sativa (L.) Crantz), родини капустяних (Brassicaceae). Мета дослідження. Дослідження можливої гіпоглікемічної активності екстрактів з сировини рижію посівного.
Keywords: тези доповідей