Структура медіакомпетентності лікаря - Мурзіна, Олена Анатоліївна; Murzina, O. A. (My University, 2024)
У статті розглядається проблема формування медіакомпетентності майбутніх лікарів у процесі доклінічної професійної підготовки в медичному університеті. Це визначає значення у професійному розвитку майбутніх лікарів. Медіакомпетентність майбутніх лікарів розуміємо як інтегровану якість особистості, яка забезпечує здатність критично осмислювати, вибирати та передавти інформацію в медіапросторі, інтерпретувати та оцінювати медіаінформацію та застосовувати в професійній діяльності, протидіяти медіаманіпуляціям, застосовувати медіатехнології у професійній діяльності та створювати власний медіапродукт. У статті обґрунтована структура медіакомпетентності лікаря як сукупність взаємопов’язаних компонентів, кожен з яких виконує свою функцію, а саме: мотиваційно-ціннісного (усвідомленої потреби в медіазнаннях; сукупності мотивів навчально-пізнавальної медіадіяльності; ставлення до медіа як загальнолюдської цінності й особистісного надбання); пошуково-аналітичного (здатність до активного пошуку, аналізу, інтерпретації та оцінки медіаінформації; вміння критично аналізувати медіаінформацію; бажання використовувати медіатехнології у навчанні та професійній діяльності; здатність до медіатворчості в навчанні та професійній діяльності; розвинуте аналітичне мислення); інноваційно-технологічного (спрямованість майбутніх лікарів на інноваційний підхід у навчанні та професійній діяльності; вміння створювати власний медіапродукт; вміння отримувати та передавати медіаінформацію); деонтологічного (здатність до саморозвитку та самоосвіти за допомогою медіасередовища у навчанні і професійній діяльності; творчий потенціалвміння; вміння проєктувати свій загальний та професійний розвиток). Для оцінки ефективності формування медіакомпетентності майбутніх лікарів на етапі доклінічної професійної підготовки важливого значення набуває визначення критеріїв. Для цього нами визначено такі критерії, назва яких відповідає назві компонентів, а саме: мотиваціно-ціннісний, іноваційно-технологічний, пошуково-аналітичний та деонтологічний. The article considers the problem of forming media competence of future doctors in the process of preclinical professional training at a medical university. This determines the importance in the professional development of future doctors. Media competence of future doctors is understood as an integrated quality of personality, which provides the ability to think critically, select and convey information in the media space, interpret and evaluate media information and apply it to professional activities, counteract media manipulations, apply media technologies in professional activities and create one’s own media product. The article substantiates the structure of doctors’ media competence as a set of interrelated components, each of which performs its function, namely: motivational value (aware need for media knowledge; a set of motives for educational and cognitive media activities; attitude to media as a universal human value and personal herritage); search-analytical (ability to search actively, analyze, interpret and evaluate media information; ability to analyze critically media information; desire to use media technologies in education and professional activities; ability for media creativity in education and professional activities; developed analytical thinking); innovative-technological (focus of future doctors on an innovative approach in education and professional activities; ability to create their own media product; ability to receive and transmit media information); deontological (ability for self-development and self-education using the media environment in training and professional activities; creative potential; ability to project general and professional development). The determination of criteria is important for assessment the effectiveness of the formation of media competence of future doctors at the stage of preclinical professional training. For this purpose we have defined the following criteria, the names of which correspond to the names of the components, namely: motivational value, innovative-technological, search-analytical and deontological.
Doctors’ media competence structure
Keywords: медіакомпетентність; мотиваціно-ціннісний компонент; іноваційно-технологічний компонент; пошуково-аналітичний компонент; деонтологічний компоенент; media competence; motivational value component; innovative-technological component; search-analytical component; deontological component