Autoimmune polyglandular syndrome type 2 (clinical case of Сarpenter syndrome) - Chernikova, V. V.; Soloviuk, O. O.; Soloviuk, O. A.; Чернікова, Вікторія Василівна; Солов'юк, Олександр Олегович; Солов'юк, Олександр Олегович; Черникова, В. В.; Соловьюк, А. О.; Соловьюк, Е. А. (Издательский дом "Заславский", 2017)
Carpenter syndrome is a rare autoimmune disease that is associated with impaired function of several endocrine organs (diabetes mellitus, chronic adrenal insufficiency and/or autoimmune thyroiditis). A case of atypical course of autoimmune polyglandular syndrome type 2 in a patient aged 47 years is described (the onset of the disease with the development of type 1 diabetes mellitus and the subsequent chronic adrenal insufficiency) against the background of concomitant pathology (peptic ulcer, arterial hypertension, adrenal incidentaloma). Синдром Карпентера — рідкісне автоімунне захворювання, що асоційоване з порушенням функції низки органів ендокринної системи (цукровий діабет, хронічна надниркова недостатність та/або автоімунний тиреоїдит). Описаний випадок атипового перебігу автоімунного полігландулярного синдрому типу 2 у пацієнта 47 років (дебют захворювання з розвитку цукрового діабету типу 1 із подальшим приєднанням хронічної надниркової недостатності) на тлі супутньої патології (виразкова хвороба, гіпертонічна хвороба, інсиденталома кори надниркових залоз). Синдром Карпентера — редкое аутоиммунное заболевание, которое ассоциировано с нарушением функции ряда органов эндокринной системы (сахарный диабет, хроническая надпочечниковая недостаточность и/или аутоиммунный тиреоидит). Описан случай атипичного течения аутоиммунного полигландулярного синдрома типа 2 у пациента 47 лет (дебют заболевания с развития сахарного диабета типа 1 с последующим присоединением хронической надпочечниковой недостаточности) на фоне сопутствующей патологии (язвенная болезнь, гипертоническая болезнь, инсиденталома коры надпочечников).
Автоімунний полігландулярний синдром 2-го типу (клінічний випадок синдрому Карпентера)_
Аутоиммунный полигландулярный синдром 2-го типа (клинический случай синдрома Карпентера)
Keywords: Carpenter syndrome; diabetes mellitus; adrenal insufficiency; синдром Карпентера; цукровий діабет; недостатність кори надниркових залоз; сахарный диабет; недостаточность коры надпочечников