Оптимізація шляхів діагностики, лікування та профілактики розвитку ускладнених форм атопічного дерматиту у дітей раннього віку - Вакула, Дар'я Олександрівна; Vakula, D. O. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Дисертаційна робота присвячена удосконаленню ранньої діагностики, лікуванню та профілактики розвитку ускладнених форм атопічного дерматиту у дітей раннього віку на підставі вивчення фізичного, хімічного бар’єрів та бар’єру - мікробіому та дослідження змін імунологічних показників. У роботі наведені дані обстеження 85 дітей основної групи з атопічним дерматитом, яких було розділено на групи за тяжкістю перебігу захворювання за шкалою SCORAD: 23 дитини увійшли до I групи, 28 – до II групи та 34 дитини – до III. Пацієнти III групи були розділені на 2 підгрупи. Групу контролю склали 30 здорових дітей, які були репрезентативні за віком. The thesis paper is devoted to the improvement of early diagnostics, treatment and preventing the development of complicated atopic dermatitis forms in infants based on studying the physical, chemical and microbiome barriers and researching the changes in the immunological indicators. The paper represents the data of examination of the main group of 85 children with the atopic dermatitis divided into groups based on their morbidity at the SCORAD scale: 23 children entered group I; 28 children were group II and 34 children were in group III. Group III patients were divided into 2 subgroups. The control group consisted of 30 healthy children who were representative in terms of age.
Optimizing the ways of diagnostics, treatment and prevention of complicated atopic dermatitis forms development in infants
Keywords: діти; атопічний дерматит; алергія; лікування; профілактика; children; atopic dermatitis; allergy; treatment; prevention