Фульмінантний гепатит В: імунопатогенетичні механізми розвитку, клінічні спостереження - Хелемендик, Анастасія Борисівна; Рябоконь, Олена Вячеславівна; Фурик, Олена Олександрівна; Рябоконь, Юрій Юрійович; Хелемендик, А. Б.; Рябоконь, Е. В.; Фурик, Е. А.; Рябоконь, Ю. Ю.; Helemendic, A. B.; Ryabokon, O. V.; Furyk, O. O.; Ryabokon, Yu. Yu. (Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, 2019)
В статті проаналізовані літературні дані щодо імунопатогенетичних механізмів розвитку гострої печінкової недостатності при фульмінантному гепатиті В. Морфологічною основою цього стану є масивний некроз печінки, який має унікальні патофізіологічні особливості, що обумовлюють надзвичайно швидку загибель паренхіматозних клітин печінки внаслідок сильної імунної відповіді, що викликає серйозніші пошкодження печінки на тлі більш швидкої елімінації вірусу. Наведені два власних клінічних спостережень фульмінантного гепатиту В у осіб молодого віку дозволили продемонструвати різні наслідки цього вкрай тяжкого стану. Проаналізовано летальний випадок фульмінантного гепатиту В у 41-річного хворого, який характеризувався вкрай швидкими темпами клінічної маніфестації ознак гострої печінкової енцефалопатії із подальшою появою відповідних змін в лабораторних показниках. Проаналізовано випадок фульмінантного гепатиту В у 25-річної пацієнтки, лікування якої виявилося успішним, проте особливістю цього випадку був розвиток аспергильозу легень, що потребувало хірургічного лікування. В статье приведен анализ литературных данных, посвященных изучению иммунопатогенетических механизмов развития острой печеночной недостаточности при фульминантном гепатите В. Морфологической основой этого состояния является массивный некроз паренхимы печени, патофизиологические механизмы развития которого уникальны, что обусловливает крайне быструю гибель паренхиматозных клеток печени вследствие сильного иммунного ответа, Гепатологія, 2019, № 1 7 вызывающего тяжелые поражения печени на фоне более быстрой элиминации вируса. В статье приведены два собственных наблюдения фульминантного гепатита В у лиц молодого возраста, которые позволили продемонстрировать разные исходы этого крайне тяжелого состояния. Проанализирован летальный исход фульминантного гепатита В у больного 41 года, который характеризовался крайне быстрыми темпами клинической манифестации признаков острой печеночной энцефалопатии с дальнейшим появлением соответствующих изменений лабораторных показателей. Проведен анализ случая фульминантного гепатита В у 25 летней пациентки, лечение которой было успешным, однако особенностью данного случая явилось развитие аспергиллеза легкого, что потребовало хирургического лечения. Th e article analyzes the literature data on immunopathogenic mechanisms of development of acute liver failure in fulminant hepatitis B, which is a rare, but extremely life-threatening syndrome. Th e morphological basis of this condition is massive liver necrosis, which has unique pathophysiological features that cause extremely rapid death of parenchymal cells of the liver due to the strong immune response, which causes more severe liver damage in combination with more rapid elimination of the virus. Two personal clinical observations of fulminant hepatitis B in young people have been shown to demonstrate the various consequences of this extremely diffi cult condition. Th e fatal case of fulminant hepatitis B in a 41-year-old patient was analyzed, which was characterized by extremely rapid pace of clinical manifestation of signs of acute hepatic encephalopathy, with the subsequent occurrence of relevant changes in laboratory parameters. Th e case of fulminant hepatitis B has been analyzed in a 25-year-old patient whose treatment was successful, but the peculiarity of this case was the development of pulmonary aspergillosis requiring surgical treatment.
Фульминантный гепатит В: иммунопатогенетические механизмы развития. Клинические наблюдения
Fulminant hepatitis B: immunopathogenic mechanisms of development, clinical observations
Keywords: фульмінантний гепатит; вірусний гепатит В; гостра печінкова недостатність; аспергильоз легень; фульминантный гепатит В; острая печеночная недостаточность; fulminant hepatitis B; acute liver failure