Особливості полінації дерев роду Betula на Запоріжжі (за результатами спостережень 2015-2018 років) - Хмелевська, Анастасія Пилипівна; Ємець, Тетяна Іванівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Анемофільні рослини є потужним джерелом алергенів. Коли концентрація пилку листопадних дерев і чагарників роду Betula досягає критичної концентрації, у людей з гіперчутливістю до аерозольних алергенів виникає алергічне захворювання – поліноз. На Запоріжжі ситуацію ускладнює забруднення атмосферного повітря – це впливає на термін палінації рослин та змінює антигенну структуру пилку, що сприяє підвищенню її алергенності. Доказана здатність забрудненого пилку індукувати більш виражену сенсибілізацію та реактивність слизової оболонки носу та бронхів у населення промислових регіонів. Тому актуальним є використання аеробіологічного моніторингу для кращого розуміння механізмів полінації та вдосконалення профілактики виникнення полінозів. Мета дослідження. Проаналізувати динаміку палінації рослин роду Betula у м. Запоріжжі та встановити тенденції зміни алергогенної ситуації на основі даних, отриманих в процесі проведення аеробіологічного моніторингу. Матеріал і методи. Аналіз особливостей палінації проводився на кафедрі медичної біології, паразитології та генетики ЗДМУ, з використанням даних аеробіологічного моніторингу. Проби відбирались щорічно з 1 березня по 31 жовтня, волюметричним методом.
Keywords: тези доповідей