Використання пектинових речовин у хворих на цукровий діабет 2 типу в комплексному лікуванні захворювань тканин пародонта (повідомлення 1) - Косенко, С. В.; Балабан, І. О.; Гайошко, О. Б.; Ільницька, О. М.; Яцинович, Н. М.; Іванов, С. О.; Музиченко, Н. І.; Балабан, А. И.; Гайошко, Е. Б.; Ильницкая, А. М.; Иванов, С. А.; Музыченко, Н. И.; et al. (ЗДМУ, 2014)
Протягом лікування захворювань тканин пародонта у хворих на цукровий діабет лікар-стоматолог не може використати весь арсенал необхідних фармацевтичних засобів. З метою пошуку сучасних лікувально-профілактичних технологій у підході до комплексного лікування важких захворювань тканини пародонта у хворих на цукровий діабет 2 типу, що здатні пролонгувати період ремісії та зменшувати агресивність перебігу цих патологій, протягом 12 місяців здійснили обстеження, лікування та диспансерний нагляд за 45 такими хворими. Протягом цитологічних і клінічних досліджень довели, що ендо- та екзогенне застосування пектинових речовин препарату «Пектодент» (Україна) у вигляді гігієнічно-профілактичного засобу «Пектодент» (зубний порошок-гель), формоутворюючого засобу для утримання лікарських речовин «Пектодент» (для пов’язок) та засобу для вживання всередину здатне значно зменшувати агресивність перебігу як пародонтиту, так і цукрового діабету. Науково обґрунтований підхід до комплексного лікування цих тяжких захворювань, що поєднані в одного хворого, дає можливість позитивно вирішити проблемну ситуацію. При лечении заболеваний пародонта у больных сахарным диабетом врач-стоматолог не может использовать весь арсенал необходимых фармацевтических средств. С целью поиска современных лечебно-профилактических технологий в подходе к комплексному лечению тяжелых заболеваний ткани пародонта у больных сахарным диабетом 2 типа, способных пролонгировать период ремиссии и уменьшать агрессивность течения этих патологий, на протяжении 12 месяцев проводили обследование, лечение и диспансерное наблюдение за 45 такими больными. В ходе цитологических и клинических исследований доказали, что эндо- и экзогенное применение пектиновых веществ препарата «Пектодент» (Украина) в виде гигиенически-профилактического средства «Пектодент» (зубной порошок-гель), формообразующего средства «Пектодент» (для повязок) и средства для употребления внутрь, способно значительно уменьшать агрессивность течения как пародонтита, так и сахарного диабета. Ближайшие результаты лечения заболеваний тканей пародонта при сахарном диабете зависят от технологий комплексного лечения. Научно обоснованный подход к комплексному лечению этих тяжелых заболеваний, проявляющихся одновременно у одного пациента, позволяет позитивно разрешить проблемную ситуацию. Aim. This study submits technology of treatment the chronic generalized periodontitis of II–III degree in patients with diabetes mellitus type II. Methods and results. The results demonstrate that endogenous and exogenous application of pectin preparation «Pektodent» (Ukraine) as a hygienic and preventive medication «Pektodent» (dentifrice), the shape-forming recipe for retention of «Pektodent» (for bandages) and a recipe for oral use can reduce the aggressiveness periodontitis at diabetes in the period of rehabilitation.
Использование пектиновых веществ у больных сахарным диабетом 2 типа в комплексном лечении заболеваний тканей пародонта (сообщение 1)
Use of pectin in patients with diabetes mellitus type 2 in the complex treatment of the periodontal disease (report 1)
Keywords: реабілітація; захворювання тканин пародонта; лікування; цукровий діабет; альтернатива антибіотикам; реабилитация; заболевания тканей пародонта; лечение; сахарный диабет; альтернатива антибиотикам; Rehabilitation; Periodontal Diseases; Treatment; Diabetes Melitus; Alternative Therapies