Kidney autotransplantation for multiple renal artery aneurysms: A case report - Nykonenko, A. O.; Vildanov, S. R.; Gubka, V. O.; I. Rusanov; R. Budaghov; Никоненко, Андрій Олександрович; Вільданов, Сергій Ренатович; Губка, Віктор Олександрович; Русанов, І. В.; Будагов, Р. І. (My University, 2023)
Kidney artery aneurysms are a rare phenomenon with a prevalence of 0.01%- 1% in the general population. Although historical series describe rupture rates of 14% to 30% with a mortality rate of 80%, the natural history of kidney artery aneurysms is currently characterized by a low risk of rupture and a slow to nonexistent growth rate. Criteria for repair have been controversial for decades and currently include aneurysm size > 2 cm, female sex, and symptoms such as drug-refractory hypertension, pain, and hematuria. In this article, we report a successful kidney autotransplantation for multiple renal artery aneurysms (8 to 9 mm) in a 37-year-old woman who had suffered from arterial hypertension for 19 years. The clinical case described demonstrates the efficacy of surgical treatment of renal artery aneurysms with malignant hypertension. Аневризми ниркових артерій є рідкісним явищем із поширеністю 0,01%-1% серед загальної популяції. Хоча історичні дані описують рівень розривів аневризм ниркової артерій від 14% до 30% з рівнем смертності 80%, в даний час їх природний перебіг характеризується низьким ризиком розриву та повільним або зовсім відсутнім темпом росту. Критерії хірургічного лікування аневризм ниркових артерій були суперечливими протягом десятиліть і наразі включають розмір аневризми > 2 см, жіночу стать і такі симптоми, як медикаментозно-резистентна гіпертензія, біль і гематурія. У цій статті ми повідомляємо про успішну аутотрансплантацію нирки з приводу множинних аневризм ниркових артерій у 37-річної жінки, яка протягом 19 років страждала на артеріальну гіпертензію. Описаний клінічний випадок свідчить про ефективність хірургічного лікування аневризм ниркової артерії у пацієнтів зі злоякісною гіпертензією/
Аутотрансплантація нирки у пацієнтки з множинними аневризмами ниркових артерій: клінічний випадок
Keywords: kidney autotransplantation; renal artery aneurysms; arterial hypertension; аутотрансплантація нирки; аневризми ниркової артерії