Хронічне обструктивне захворювання легень: вплив тютюнокуріння на окремі ланки патогенезу та місце формотеролу в стратегії лікування - Просвєтов, Юрій Васильович; Барінов, Сергій Станіславович; Шехунова, Ірина Олександрівна; Гусарова, Аліна Юріївна; Prosvetov, Y. V.; Barinov, S. S.; Shehunova, I. O.; Gusarova, A. Y. (My University, 2025)
Куріння тютюну є основним фактором ризику хронічного обструктивного захворювання (ХОЗЛ) поряд з впливом інших шкідливих частинок і газів, пов'язаних із забрудненням повітря та використанням палива з біомаси. В огляді наведено основні фактори впливу тютюнового диму на окремі ланки патогенезу ХОЗЛ. У курців тютюну спостерігається більш високий рівень окислювального стресу (ОС), що пов'язано з високою концентрацією окислювачів у тютюновому димі. Куріння тютюну створює дисбаланс у оксидантно-антиоксидантній активності, що відіграє важливу роль у запаленні дихальних шляхів, яке є ключовою ознакою ХОЗЛ, викликає ремоделювання дихальних шляхів та прискорене старіння легень. ОС полегшує зв'язування ядерного транскрипційного фактору (NF-kB) з ДНК, що призводить до збільшення експресії мРНК запальних цитокінів, які стоять нижче, пов'язаних з NF-kB, таких як тумор-некротичний фактор (TNF)-α, TNF-β та інтерлейкін (IL)-6 в альвеолярних епітеліальних клітинах типу II та IL-8 і клітинах дихальних шляхів людини. Спостерігається також підвищення рівню IL-1β у сироватці крові курців, що вважається важливим моментом у розвитку хронічного запалення дихальних шляхів. Саме куріння тютюну більшою мірою підвищує рівні IL-6 та IL-8 у сироватці крові, що вказує на високий рівень системного запалення при ХОЗЛ. Tobacco smoking is a major risk factor of chronic obstructive pulmonary disease (COPD), alongside with the other influence of hazardous particles and gases, associated with air pollution and use of biomass fuel. Current review summarizes main influence factors of tobacco smoke on several links of COPD pathogenesis. Higher level of oxidation stress (OS) due to higher concentration of oxidants contained in tobacco smoke is observed in tobacco smokers. Smoking causes an imbalance in oxidant-antioxidant system, which plays an important role in respiratory tract inflammation — a key characteristic of COPD, leading to remodeling of airways and accelerated lung aging. OS promotes binding of nuclear transcription factor (NF-kB) with DNA and expression of mRNA pro-inflammatory cytokines, such tumor necrosis factor (TNF)-α, TNF-β and interleukin (IL)-6 in type 2 alveolar epithelial cells and IL-8 in airways epithelial cells. Elevated serum IL-1β also found in smokers is considered an important aspect of chronic inflammation of airways. Particularly tobacco smoking causes greater elevation of serum IL-6 and IL-8, which are the indicators of systemic inflammation in COPD. Tobacco smoke due to increased OS and modulation of epithelial- mesenchymal transition in cancer cells facilitate a progression of cancer.
Chronic obstructive pulmonary disease: the influence of tobacco smoking on several links of pathogenesis and the place of formoterol in treatment strategy
Keywords: ХОЗЛ; табакокуріння; запалення; формотерол; терапія; COPD; тobacco smoking; inflammation; formoterol; therapy