Динаміка добового моніторування артеріального тиску у хворих на гіпертонічну хворобу з ожирінням під впливом комбінованої антигіпертензивної терапії - Бабак, О. Я.; Терешкін, К. І.; Школьник, В. В.; Терешкин, К. И.; Babak, O. Ya.; Tereshkin, K. I; Shkolnik, V. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Виконано дослідження особливостей стану добового моніторування артеріального тиску у хворих на гіпертонічну хворобу з ожирінням у порівнянні з пацієнтами з гіпертонічною хворобою без надмірної ваги. У хворих на гіпертонічну хворобу з ожирінням виявили поєднання несприятливих щодо прогнозу перебігу захворювання характеристик добового профілю артеріального тиску, що підвищує ризик виникнення серцево-судинних ускладнень. Комбінована терапія амлодипіном і олмесартаном призводить до достовірного знижения середньоінтегральних показників і покращення добового профілю артеріального тиску. Проведено исследование особенностей суточного мониторирования артериального давления у больных гипертонической болезнью и ожирением по сравнению с пациентами с гипертонической болезнью без избыточного веса. У больных гипертонической болезнью с ожирением отмечено сочетание неблагоприятных для прогноза течения заболевания характеристик суточного профиля артериального давления, которое повышает риск возникновения сердечно-сосудистых осложнений. Комбинированная терапия амлодипином и олмесартаном приводит к достоверному снижению среднеинтегральных показателей и улучшению суточного профиля артериального давления. The study of the features of daily monitoring of blood pressure in patients with essential hypertension by obesity compared with patients with essential hypertension without excess weight was done. Combined therapy with amlodipine and olmesartan leads to a significant decrease in mean integral indicators and improve the circadian blood pressure.
Динамика суточного мониторирования артериального давления у больных гипертонической болезнью в сочетании с ожирением под воздействием комбинированной антигипертензивной терапии
Dynamics of daily blood pressure monitoring in hypertensive patients with obesity exposed to combined anthihypertensive therapy
Keywords: гіпертонічна хвороба; ожиріння; моніторування артеріального тиску; антигіпертензивна терапія; гипертоническая болезнь; ожирение; мониторирование артериального давления; антигипертензивная терапия; hypertonic disease; obesity; daily blood pressure monitoring; combined antihypertensive therapy