Диагностическая и прогностическая ценность биологических маркеров неоангиогенеза и неоваскуляризации у пациентов, перенесших мозговой ишемический инсульт - Березин, А. Е.; Лисовая, О. А.; Березін, Олександр Євгенійович; Лісова, Оксана Олександрівна; Berezin, A. E.; Lisova, O. O. (Запорожский государственный медицинский университет, 2011)
Обсуждается роль стратификации пациентов, перенесших мозговой инсульт, в группу высокого риска возникновения неблагоприятных клинических исходов. Приведены данные о чувствительности, специфичности, прогностической ценности биологических маркеров неоангиогенеза и неоваскуляризации в различные периоды эволюции мозгового инсульта. Показаны перспективы использования индикаторов интенсивности неоангиогенеза и неоваскуляризации у пациентов с мозговым ишемическим инсультом в рутинной клинической практике. Обговорюється роль стратифікації пацієнтів, які перенесли мозковий інсульт, у групу високого ризику виникнення несприятливих клінічних наслідків. Наведено дані щодо чутливості, специфічності, прогностичної цінності біологічних маркерів, що характеризують неоангіогенез та неоваскуляризацію в різні періоди еволюції мозкового інсульту. Висвітлено перспективи використання індикаторів інтенсивності неоангіогенезу та неоваскуляризації у пацієнтів з мозковим ішемічним інсультом у рутинній клінічній практиці. The review discusses the role of stratifi cation of patients undergoing cerebral stroke in a high-risk group of adverse clinical outcomes. The data on sensitivity, specifi city, predictive values of biological markers that characterize neoangiogenesis and neovascularization in different periods of stroke evolution. We discuss the prospects of using indicators of neoangiogenesis and neovascularization intensity in patients with cerebral ischemic stroke in routine clinical practice.
Діагностична та прогностична цінність біологічних маркерів неоангіогенезу та неоваскуляризації у хворих на мозковий ішемічний інсульт
Diagnostic and prognostic value of tissue markers of neoangiogenesis and neovascularization in cerebral ischemic stroke patients
Keywords: С-реактивний протеїн; кардіоваскулярний ризик; мозковий інсульт; прогноз; клінічні наслідки; C-reactive protein; cardiovascular risk; cerebral stroke; С-реактивный протеин; кардиоваскулярный риск; мозговой инсульт; прогноз; клинические исходы