Гостра токсичність 4-аміно-5-(2-, 3-, 4-нітрофеніл)-1,2,4-тріазол-3-тіонів та їх похідних - Щербак, Марина Олексіївна; Каплаушенко, Андрій Григорович; Бєленічев, Ігор Федорович; Щербак, М. А.; Каплаушенко, А. Г.; Беленичев, И. Ф.; Shcherbak, M. O.; Kaplaushenko, А. G.; Belenichev, I. F. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
Одним із пріоритетних завдань сучасної медицини та фармації є синтез нових високоефективних і малотоксичних сполук, що можуть бути використані як потенційні лікарські засоби. Похідні азотовмісних гетероциклів, таких як 1,2,4-тріазол, викликають у цьому плані велику зацікавленість у вітчизняних і зарубіжних дослідників. З метою створення нових оригінальних лікарських препаратів, спираючись на досвід попередніх досліджень, синтезували ряд 4-аміно-5-(2-, 3-, 4-нітрофеніл)-1,2,4-тріазол-3-тіонів та їх похідних. На одному з перших етапів фармакологічного скринінгу дослідили їхню гостру токсичність за методом В. Б. Прозоровського та вивчили закономірність між хімічною будовою і біологічною дією. Встановили, що синтезовані сполуки належать до малотоксичних або нетоксичних речовин. Одной из приоритетных задач современной медицины и фармации является синтез новых высокоэффективных и малотоксичных соединений, которые могут быть использованы как потенциальные лекарственные средства. Производные азотсодержащих гетероциклов, таких как 1,2,4-триазол, вызывают в этом плане большой интерес у отечественных и зарубежных исследователей. С целью создания новых оригинальных лекарственных препаратов, опираясь на опыт предыдущих исследований, синтезировали ряд 4-амино-5-(2-, 3-, 4-нитрофенил)-1,2,4-триазол-3-тионов и их производных. На одном из первых этапов фармакологического скрининга исследована их острая токсичность по методу В. Б. Прозоровского и изучена закономерность между химическим строением и биологическим действием. Установлено, что синтезированные соединения относятся к малотоксичным или нетоксичным веществам. One of the priorities of modern medicine and pharmacy is the synthesis of new, highly efficient and low-toxic compounds that can be used as potential drugs. Derivatives of nitrogen-containing heterocycles, such as 1,2,4-triazole, cause great interest in this regard both for our country authors and foreign one. Aim. Based on the experience of previous research in order to create new original drugs we have synthesized a series of 4-amino-5-(2-,3-, 4-nitrophenyl)-1,2,4-triazole-3-thiones and their derivatives. Mеthods and results. On one of the first steps of pharmacological screening the toxicity data by the V.B. Prozorovskiy method and communication between chemical structure and biological effects of the compounds has been studied. Conclusion. It has been established that the synthesized compounds are non-toxic or low-toxic substances.
Острая токсичность 4-амино-5-(2-, 3-, 4-нитрофенил)-1,2,4-триазол-3-тионов и их производных
Acute toxicityof 4-amino-5-(2-, 3-, 4-nitrophenyl)-1,2,4-triazole-3-thiones and its derivatives
Keywords: 1,2,4-тріазол; гостра токсичність; 1,2,4-триазол; острая токсичность; 1,2,4-triazole; acute toxicity