Основні напрями трансформації державної антикорупційної політики у сфері охорони здоров’я у фармацевтичній діяльності - Аніщенко, Михайло Анатолійович; Anishchenko, M. А. (My University, 2023)
У статті визначено основні напрями та механізми трансформації державної антикорупційної політики у фармацевтичній діяльності. З’ясовано, що показники Індексу сприйняття корупції за 2022 рік в Україні вважаються найкращими з моменту запуску оновленої методики SRI. Визначено основні законодавчі та нормативно-розпорядчі документи, які регламентують діяльність у даному напрямі. Окреслено основні процедурні прогалини та корупціогенні фактори, які виникли внаслідок «швидких» законодавчих змін у фармацевтиці (лобіювання інтересів окремих фармацевтичних компаній на отримання неправомірної вигоди, прийняття необґрунтованих рішень щодо окремих фармацевтичних компаній з використанням вибіркового підходу, зловживання при поновленні реєстраційного посвідчення, фальсифікація інформації щодо наявних аналогів та можливості забезпечити 100% потребу країни). Проаналізовано: Антикорупційну програму Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками на 2021–2023 роки, її принципи та основні заходи щодо запобігання, виявлення та протидії корупційним ризикам; Закон України «Про лікарські засоби», визначено його відповідність нормам законодавства Європейського Союзу. The article defines the main directions and mechanisms of transformation of the state anti-corruption policy in pharmaceutical activity. It was found that the indicators of the Corruption Perception Index for 2022 in Ukraine are considered the best since the launch of the updated SRI methodology. The main legislative and regulatory documents that regulate activities in this area have been identified. The main procedural gaps and corruption-related factors that arose as a result of “rapid” legislative changes in pharmaceuticals are outlined (lobbying the interests of individual pharmaceutical companies to obtain undue benefits, making unfounded decisions regarding individual pharmaceutical companies using a selective approach, abuse when renewing a registration certificate, falsification of information regarding available analogues and the ability to provide 100% of the country's needs). Analyzed: the anti-corruption program of the State Service of Ukraine for Medicines and Drug Control for 2021–2023, its principles and main measures to prevent, identify and counter corruption risks; The Law of Ukraine “On Medicinal Products”, its compliance with the legislation of the European Union.
Main directions of the transformation of state anti-corruption policy in the sphere of health protection in the pharmaceutical activity
Keywords: антикорупційна політика; фармацевтична діяльність; корупційні ризики; законність; лікарські засоби; anti-corruption policy; pharmaceutical activity; corruption risks; medicinal products; legality