Патоморфологічні особливості туберкулом легень (за даними аналізу операційного резекційного матеріалу) - Кузик, П. В.; Кузык, П. В.; Kuzyk, Р. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Епідемія туберкульозу в Україні, поширення хіміорезистентних форм захворювання зумовили значні зміни клінічних і патоморфологічних проявів туберкульозу органів дихання. З метою вивчення патоморфологічних особливостей туберкулом дослідили 52 випадки резекційних операцій, що здійснені у 2011–2014 рр. у Львівському регіональному фтизіопульмонологічному центрі. За результатами аналізу встановили локалізацію та розміри туберкулом, анатомічні форми, варіанти перебігу, ступені активності специфічного запалення. Виявили, що 30,8% туберкулом мали прогресуючий перебіг із кавернізацією, високим ступенем активності специфічного запалення, бронхогенною дисемінацією. Патоморфологічні варіанти туберкульозного процесу треба враховувати при визначенні термінів і режимів післяопераційної протитуберкульозної хіміотерапії для запобігання реактивації туберкульозу. Эпидемия туберкулеза в Украине, распространение химиорезистентных форм заболевания обусловили значительные изменения клинических и патоморфологических проявлений туберкулеза органов дыхания. С целью изучения патоморфологических особенностей туберкулем исследованы 52 случая резекционных операций, проведенных в 2011–2014 гг. во Львовском региональном фтизиопульмонологическом центре. По результатам анализа установлена локализация и размеры туберкулем, анатомические формы, варианты течения, степени активности специфического воспаления. Отмечено, что 30,8% туберкулем имели прогрессирующее течение с кавернизацией, высокой степенью активности специфического воспаления, бронхогенной диссеминацией. Патоморфологические варианты туберкулезного процесса необходимо учитывать при определении сроков и режимов послеоперационной противотуберкулезной химиотерапии для предупреждения реактивации туберкулеза. Tuberculosis epidemic in Ukraine, the growth of chemoresistant forms of the disease caused signifi cant changes in clinical and pathological signs of pulmonary tuberculosis. Aim. In order to study pathomorphological features of tuberculomas 52 cases of resection operations conducted in 2011-2014 in Lviv Regional Center of Phthisiology and Pulmonology were investigated. Methods and results. The analysis showed location and size of tuberculoma, anatomical shape, variants of tuberculoma, degree of activity of specifi c infl ammation were established. It was found that 30,8% of tuberculomas had progressive course with cavernization, high degree of activity of specifi c infl ammation, bronchogenic dissemination. Conclusion. Pathomorphological variants of tuberculous process must be considered when determining the timing and mode of postoperative chemotherapy to prevent reactivation of tuberculosis.
Патоморфологические особенности туберкулем легких (по данным анализа операционного резекционная материала)
Pathomorphological features of pulmonary tuberculoma (according to the analysis of operational resection material)
Keywords: туберкульоз легень; патогістологія; резекція; туберкулез легких; гистопатология; резекция; Pulmonary Tuberculosis; Histopathology; Segmentectomy