Вплив терапії аторвастатином на функцію серця та варіабельність серцевого ритму у хворих із ремісією хронічної лімфоцитарної лейкемії - Самура, Борис Борисович; Самура, Б. Б.; Samura, B. B. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Мета роботи – встановити вплив терапії аторвастатином на кардігемодинамічні показники, вегетативну регуляцію серцевого ритму й кардіоваскулярний ризик у хворих після досягнення повної або часткової ремісії хронічної лімфоцитарної лейкемії (ХЛЛ). Матеріали та методи. У дослідження залучені 157 пацієнтів із хронічною лімфоцитарною лейкемією в частковій або повній ремісії. Аторвастатин у дозі 20 мг на добу (n = 50) і 40 мг на добу (n = 18) призначений хворим у зв’язку дисліпідемією, за наявності факторів ризику ішемічної хвороби серця. Всім пацієнтам на момент залучення в дослідження (через 1 рік і через 3 роки після нього) виконали ехокардіографію, холтерівське моніторування ЕКГ. Результати. Порівняно з базовими через 1 рік спостереження у групі пацієнтів без статинів виявили статистичне зниження E (0,98 ± 0,15 м/с і 0,89 ± 0,16 м/с; р < 0,001) і A (0,98 ± 0,16 м/с і 0,92 ± 0,15 м/с; p = 0,023). Через 3 роки спостереження порівняно з базовими показниками досягнуто статистичне зниження E/A у групі пацієнтів без лікування аторвастатином (р = 0,011) та у групі пацієнтів, які отримували аторвастатин у дозі 20 мг на добу (р = 0,002). Порівняно з базовими показниками через 3 роки спостереження дещо зменшилась ФВ (55,43 ± 4,75 % і 51,52 ± 6,40 %; р = 0,009) переважно завдяки пацієнтам, які отримували аторвастатин у дозі 20 мг на добу. Порівняно з базовими показниками статистична різниця досягнута через 3 роки для глобальної циркулярної систолічної деформації міокарда (-17,42 ± 3,24 % і -16,78 ± 3,56 %; р = 0,035), глобальної поздовжньої систолічної деформації міокарда (-18,13 ± 2,15 % і -17,04 ± 2,07 %; р = 0,008), глобальної швидкості систолічної поздовжньої деформації міокарда (-1,03 ± 0,23 с-1 і -0,91 ± 0,33 с-1; р = 0,024) у групі хворих, які не отримували аторвастатин. Через 1 рік у групі хворих без аторвастатину значення LF було суттєво нижче ніж базові показники як удень (р < 0,001), так і вночі (р = 0,003), HF удень (р < 0,001, р < 0,001) і вночі (р = 0,004, р < 0,001). Висновки. Погіршення показників систолічної та діастолічної функції лівого шлуночка, варіабельності серцевого ритму протягом спостереження переважно у групі хворих, які не отримували аторвастатин, свідчить про здатність аторвастатину запобігати розвитку систолічної та діастолічної дисфункції у хворих із ремісією хронічної лімфоцитарної лейкемії. Цель работы – установить влияние терапии аторвастатином на кардиогемодинамические показатели, вегетативную регуляцию сердечного ритма и кардиоваскулярный риск у больных после достижения полной или частичной ремиссии хронической лим¬фоцитарной лейкемии. Материалы и методы. В исследование включены 157 пациентов с хронической лимфоцитарной лейкемией в частичной или полной ремиссии. Аторвастатин в дозе 20 мг в сутки (n = 50) и 40 мг в сутки (n = 18) назначен пациентам в связи с дислипидемией, при наличии факторов риска ишемической болезни сердца. Всем пациентам на момент включения в исследование, через 1 год и через 3 года после включения проведены эхокардиография и холтеровское мониторирование ЕКГ. Результаты. В сравнении с базовыми показателями через 1 год наблюдения в группе больных, которые не получали лечение аторвастатином, отмечено статистическое снижение E (0,98 ± 0,15 м/с и 0,89 ± 0,16 м/с; р < 0,001) и A (0,98 ± 0,16 м/с и 0,92 ± 0,15 м/с; p = 0,023). Через 3 года наблюдения в сравнении с базовыми показателями установлено снижение E/A в группе паци¬ентов без лечения аторвастатином (р = 0,011) и группе получавших аторвастатин в дозе 20 мг в сутки (р = 0,002). В сравнении с базовыми показателями несколько уменьшилась ФВ через 3 года (55,43 ± 4,75 % и 51,52 ± 6,40 %; р = 0,009) преимущественно за счет пациентов, которые получали аторвастатин в дозе 20 мг в сутки. В сравнении с базовыми показателями статистическая разница достигнута через 3 года для глобальной циркулярной систолической деформации миокарда (-17,42 ± 3,24 % и -16,78 ± 3,56 %; р = 0,035), глобальной продольной систолической деформации миокарда (-18,13 ± 2,15 % и -17,04 ± 2,07 %; р = 0,008), глобальной скорости продольной деформации миокарда (-1,03 ± 0,23 с-1 и -0,91 ± 0,33 с-1; р = 0,024) в группе больных, которые не получали аторвастатин. Через 1 год в группе пациентов, которые не получали аторвастатин, значения LF были существенно ниже базовых показателей днем (р < 0,001) и ночью (р = 0,003), HF днем (р < 0,001, р < 0,001) и ночью (р = 0,004, р < 0,001). Выводы. Ухудшение показателей систолической и диастолической функции, вариабельности ритма сердца на протяжении наблюдения преимущественно в группе пациентов, которые не получали аторвастатин, свидетельствует о способности ато¬рвастатина предупреждать развитие систолической и диастолической дисфункции у пациентов с хронической лимфоцитарной лейкемией в ремиссии. Purpose – to evaluate atorvastatin influence on cardiac hemodynamics and rhythm variability in patients with chronic lymphocytic leukemia (CLL) in remission. Materials and methods. One hundred fifty-seven subjects with chronic lymphocytic leukemia in full or partial remission were enrolled in the study. Atorvastatin at doses 20 mg/d and 40 mg/d were prescribed for patients with hypercholesterinemia, dyslipidemia, coronary artery disease risk factors. All patients and control subjects underwent echocardiography, and 24-hour Holter monitoring with continuous time-dependent and spectral analysis of heart rate variability at baseline, after 1 year and after 3 years of observation period. Cardiovascular events were evaluated for 3 years observation period. Results. In one year after reaching remission of CLL in comparing with baseline there is a statistical decrease in E (0.98 ± 0.15 м/с and 0.89 ± 0.16 м/с; P < 0.001), A (0.98 ± 0.16 м/с and 0.92 ± 0.15 м/с; P = 0.023). E/A (P = 0.011) were significantly lower in group of patients without atorvastatin treatment (P = 0.011) and in group treated with atorvastatin in dose 20 mg a day (P = 0.002). In three year EF decreased in comparing with baseline (55.43 ± 4.75 % and 51.52 ± 6.40 %; P = 0.009) in patients without atorvastatin treatment. In three year global circular systolic strain (-17.42 ± 3.24 % and -16.78 ± 3.56 %; P = 0.035), global longitudinal systolic strain (-18.13 ± 2.15 % and -17.04 ± 2.07 %; P = 0.008), global longitudinal systolic strain rate (-1.03 ± 0.23с-1 and -0.91 ± 0.33с-1; P = 0.024) were significantly decreased in patients without atorvastatin treatment. The LF values of group of patients treated without atorvastatin of patients were significantly lower than those of controls, and HF values of patients with CLL (P = 0.043) and HNL (P = 0.04) were lower. Conclusions. Among patients with chronic lymphocytic leukemia in remission systolic and diastolic function, regional systolic contractility and variability of cardiac rhythm were significantly worse in three year especially in patients without atorvastatin treatment.
Влияние терапии аторвастатином на функцию сердца, вариабельность сердечного ритма у пациентов с ремиссией хронической лимфоцитарной лейкемии
Atorvastatin influence on cardiac function and rhythm variability in patients with chronic lymphocytic leukemia in remission
Keywords: хроническая лимфоцитарная лейкемия; аторвастатин; функция сердца; вариабельность сердечного ритма; chronic lymphocytic leukemia; cardiovascular events; cardiac arrhythmia