Чинники корупційних ризиків в реабілітаційній діяльності у сфері охорони здоров’я: зміст та заходи усунення - Аніщенко, Михайло Анатолійович; Огаренко, В. М.; Anishchenko, M. А.; Oharenko, V. M. (My University, 2023)
Стаття присвячена визначенню змісту чинників корупційних ризиків в реабілітаційній діяльності у сфері охорони здоров’я. Тема актуальна, тому що внаслідок корумпованості частини службовців громадяни витісняються зі сфери безкоштовних обов’язкових послуг у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення. Це негативне соціальне явище породжує несправедливий розподіл та витрачання бюджетних коштів, погіршення якості надання державних і муніципальних послуг, зростання соціальної нерівності. Специфіка корупції у сфері охорони здоров’я взагалі та у реабілітаційній діяльності зокрема полягає в тому, що використовується як безпосередньо службове становище, так і засновані на ньому авторитет, можливості, зв’язки. Це треба враховувати при визначенні чинників корупційних ризиків. У статті надано загальну характеристику змісту, особливостей здійснення реабілітаційної діяльності, окреслені її складові та безпосередньо пов’язані з нею види діяльності для подальшого аналізу в них потенційних (а часто і реальних) корупційних ризиків. У результаті визначено, що до них відносяться: 1) нормативно-правова база щодо організації та здійснення реабілітаційної діяльності; 2) діяльність органів публічної влади щодо організації реабілітаційних закладів; 3) державні закупівлі; 4) діяльність посадових осіб реабілітаційних закладів; 5) діяльність медичного та іншого персоналу реабілітаційних закладів тощо. Щодо кожної позиції сформульовані потенційні корупційні ризики, розкрито їх зміст, визначені чинники та запропоновані заходи з усунення корупційних ризиків на підставі чинного національного законодавства у сфері протидії корупції, охорони здоров’я та реабілітаційної діяльності, напрацювань науковців та фахівців-практиків. Ефективним напрямом вбачається розширення співпраці спеціалізованих антикорупційних органів з іншими заінтересованими сторонами. The article is devoted to determining the content of factors of corruption risks in rehabilitation activities in the field of healthcare. The topic is relevant, because due to the corruption of some servants, citizens are being forced out of the sphere of free mandatory services in the spheres of education, healthcare, and social security. This negative social phenomenon gives rise to an unfair distribution and spending of budgetary funds, a deterioration in the quality of the provision of state and municipal services, and an increase in social inequality. The specificity of corruption in the field of healthcare in general and rehabilitation activities in particular lies in the fact that both the official position and the authority, opportunities, and connections based on it are used. This should be taken into account when determining corruption risk factors. The article provides a general description of the content, features of rehabilitation activities, outlines its components and activities directly related to it for further analysis of potential (and often real) corruption risks in it. As a result, it was determined that its include: 1) regulatory framework for the organization and implementation of rehabilitation activities; 2) activities of public authorities regarding the organization of rehabilitation institutions; 3) state procurement; 4) activities of officials of rehabilitation institutions; 5) activities of medical and other personnel of rehabilitation institutions, etc. For each position, potential corruption risks are formulated, their content is revealed, factors are identified and measures to eliminate corruption risks are proposed on the basis of current national legislation in the field of anti-corruption, healthcare and rehabilitation activities, and the work of scientists and specialists-practitioners. Expanding the cooperation of specialized anti-corruption bodies with other interested parties is seen as an effective direction.
Factors of corruption risks in rehabilitation activities in the field of healthcare: content and remedial measures
Keywords: корупція; корупційні ризики; чинники; реабілітація; охорона здоров’я; corruption; corruption risks; factors; rehabilitation; healthcare