Діагностичне та прогностичне значення показників ремоделювання серця та судин у хворих на артеріальну гіпертензію після ішемічного мозкового інсульта - Лісова, Оксана Олександрівна; Lisova, O. O. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Дисертація присвячена встановленню діагностичної та прогностичної значимості показників ремоделювання серця та судин у хворих на артеріальну гіпертензію після ішемічного мозкового інсульту, а також впливу аторвастатину на перебіг захворювання. Вперше доведено прогностичний потенціал зниження абсолютного значення коефіцієнта еластичності стінки загальної сонної артерії щодо виникнення повторних несприятливих серцево-судинних подій у хворих на артеріальну гіпертензію після ішемічного мозкового інсульту. Вперше встановлено переваги визначення феномена зростання плазмового вмісту ВЕФР-1 перед піковими випадковими вимірюваннями цього біомаркера у хворих на артеріальну гіпертензію після мозкового ішемічного інсульту. Вперше визначено, що дослідження пікових плазмових рівнів ВЕФР-1, вч-СРП та MMП-9 на 21 добу після мозкової катастрофи дає можливість прогнозувати несприятливий перебіг відновлювального періоду у хворих на артеріальну гіпертензію. Вперше встановлено виражений дозозалежний ефект аторвастатину стосовно зниження плазмового вмісту ММП-9 та вч-СРП. Розширено дані про те, що аторвастатин у дозах 60-80 мг асоціюється з поліпшенням прогнозу перебігу захворювання на тлі зниження кумулятивної частоти серцево-судинних подій у хворих на артеріальну гіпертензію протягом року після ішемічного мозкового інсульту The thesis is devoted to diagnostic and prognostic value of biological markers of cardiac and vascular remodeling in patients with essential hypertension at stage III after ischemic stroke and as well as to investigate an effect of atorvastatin on disease evolution. For the first time it has been proven a prognostic potential reduction in the absolute value of the coefficient of elasticity of the common carotid artery wall on repeated occurrence of adverse cardiovascular events in hypertensive patients after ischemic stroke. We are the first to establish the advantage of appreciation of the increasing phenomenon of the plasma level of VEGF-1 and MMP-9 compared with peak random levels of both biomarkers in patients at III stage essential hypertension at the recovery period after ischemic stroke. It has been noted that the plasma level of VEGF-1, hs-CRP and MMP-9 gives opportunity to predict unfavorable evolution of essential hypertension. It has been established that high-dose atorvastatin reveals a pronounced dose-dependent effect on reducing plasma level of MMP-9 and hs-CRP, It has extended evidences regarding an association between 60-80 mg atorvastatin use and improvement of prognosis in patients with stage III HD on the background of suppression of total incidence of cardiovascular events during one year follow-up.
Diagnostic and prognostic value of cardiac and vascular remodeling in hypertensive patients after ischemic stroke.
Keywords: артеріальна гіпертензія; мозковий ішемічний інсульт; ремоделювання серця і судин; ВЕФР-1; ММП-9; вч-СРП; аторвастатини; прогноз; артериальная гипертензия; мозговой ишемический инсульт; ремоделирование сердца и сосудов; ВЕФР-1; ММП-9; вч-СРП; аторвастатин; прогноз; hypertension; cerebral ischemic stroke; cardiac and vascular remodeling; VEGF-1; MMP-9; hs-CRP; atorvastatin; prognosis