Протимікробна та протигрибкова активність похідних 3-(алкілтіо)-4-R-5-(тіофен-2-ілметил)-4H-1,2,4-тріазолів - Сугак, Ольга Анатоліївна; Панасенко, Олександр Іванович; Книш, Євгеній Григорович; Камишний, Олександр Михайлович; Панасенко, А. И.; Кныш, Е. Г.; Камышный, А. М.; Suhak, O. A.; Panasenko, O. I.; Knysh, Ye. G.; Kamyshny, O. M. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
За останнє десятиріччя зросла група антибіотиків тріазолового ряду, поряд з тим підвищилась резистентність мікроорганізмів до цього класу препаратів. Актуальним питанням сучасної фармації є синтез нових сполук із високою протимікробною та протигрибковою активністю й низьким рівнем побічних дій. Дуже перспективною з огляду на це є 1,2,4-тріазолова система. Мета роботи – вивчити протимікробну та протигрибкову активність похідних 4-R-5-(тіофен-2-ілметил)-4H-1,2,4-тріазол-3-тіолів та 3-(алкілтіо)-4-R-5-(тіофен-2-ілметил)-4H-1,2,4-тріазолу. У ході дослідження використовували метод серійних розведень. Критерії активності препаратів: мінімальна інгібіторна концентрація (МІК) – найменша концентрація препарату, що гальмує ріст тест-культури, та мінімальна бактерицидна концентрація (МБцК) – найменша концентрація препарату, що викликає бактерицидний ефект. Сполуки, котрі досліджували, – похідні 4-R-5-(тіофен-2-ілметил)-4H-1,2,4-тріазол-3-тіолів та 3-(алкіл-тіо)-4-R-5-(тіофен-2-ілметил)-4H-1,2,4-тріазолу – проявляють протигрибкову та протимікробну активність. Найбільш активною серед досліджуваних похідних 1,2,4-тріазолу є сполука 4 (4-метил-3-(октилтіо)-5-(тіофен-2-ілметил)-4H-1,2,4-тріазол, котрій властива як протимікробна, так і протигрибкова активність. Досліджені та встановлені деякі закономірності «структура-дія». За последнее десятилетие выросла группа антибиотиков триазолового ряда. Наряду с этим повысилась резистентность микроорганизмов к данному классу препаратов. Синтез новых соединений, которые бы проявляли противомикробную и противогрибковую активность и имели низкий уровень побочных действий, – один из актуальных вопросов современной фармации. Перспективной в этом плане является 1,2,4-триазоловая система. Цель работы – изучить противомикробную и противогрибковую активность производных 4-R-5-(тиофен-2-илметил)-4H-1,2,4-триазол-3-тиолов и 3-(алкилтио)-4-R-5-(тиофен-2-илметил)-4H-1,2,4-триазола. В ходе исследования использовался метод серийных разведений. Критериями активности соединений выступили: минимальная ингибирующая концентрация (МИК) – наименьшая концентрация препарата, который тормозит рост тестовой культуры, и минимальная бактерицидная концентрация (МБцК) – наименьшая концентрация препарата, который вызывает бактерицидный эффект. Исследуемые соединения – производные 4-R-5-(тиофен-2-илметил)-4H-1,2,4-триазол-3-тиолов и 3-(алкил-тио)-4-R-5-(тиофен-2-илметил)-4H-1,2,4-триазола – проявляют противогрибковую и противомикробную активность. Наиболее эффективным среди производных 1,2,4-триазола оказалось соединение 4 (4-метил-3-(октилтио)-5-(тиофен-2-илметил)-4H-1,2,4-триазол, которому свойственны как противогрибковая, так и противомикробная активность. Также исследованы не-которые закономерности «структура-действие». The amount of antibiotics has increased over the past decade. This also resulted in increase of microorganisms’ resistance to this class of drugs. Therefore, the synthesis of new compounds that have exhibited antimicrobial and antifungal activity and low level of side effects is an important issue of modern pharmacy. The 1,2,4-triazole system is very promising in this aspect. The aim was to study the antimicrobial and antifungal activity of 4-R-5-(thiophen-2-ylmethyl)-4H-1,2,4-triazole-3-thiol and 3-(alkylthio)-4-R-5-(thiophen-2-ylmethyl)-4H-1,2,4-triazole. Methods and results. In the study «serial dilutions» method has been used. The criteria for the activity of given compound was the minimum inhibitory concentration (MIC) which is the lowest concentration of drug that inhibits the growth of the test culture and the minimum bactericidal concentration (MBC) which is the lowest concentration of drug that causes bactericidal effect. Test compounds are derivatives of 4-R-5-(thiophen-2-ylmethyl)-4H-1,2,4-triazole-3-thiol and 3-(alkyl-thio)-4-R-5-(thiophene-2-ylmethyl)-4H-1,2,4-triazole which exhibit antifungal and antimicrobial activity. Conclusion. The most active of the studied 1,2,4-triazole derivatives is 4 (4-methyl-3-(octylthio)-5-(thiophen-2-ylmethyl)-4H-1,2,4-triazole), which manifests as antifungal and antimicrobial activity. Some regularity between structure and action has been investigated.
Противомикробная и противогрибковая активность производных 3-(алкилтио)-4-R-5-(тиофен-2-илметил)-4H-1,2,4-триазолов
Antibacterial and antifungal activity of derivatives 3-(alkylthio)-4-R-5-(thiophen-2-ylmethyl)-4H-1,2,4-triazole
Keywords: протимікробні засоби; протигрибкові засоби; 1,2,4-тріазол; противомикробные средства; противогрибковые средства; 1,2,4-триазол; Anti-Microbial Agents; Antifangal Agents; 1,2,4-triazole