Акне на тлі гіперандрогенії: нові можливості в лікуванні, результати дослідження - Резніченко, Наталія Юріївна; Резніченко, Галина Іванівна; Красько, Микола Петрович; Веретельник, Ксенія Олександрівна; Reznichenko, N. Yu.; Reznichenko, G. I.; Krasko, M. P.; Veretelnyk, K. O. (My University, 2025)
У більшості випадків в основі розвитку акне є гіперандрогенія, що викликає порушення як репродуктивної функції, так й естетичні та косметологічні зміни, а також провокує формування порушень психологічного статусу особистості та якості життя. Незважаючи на значну поширеність акне і велику кількість проведених досліджень, нині остаточно не визначено шляхи корекції вугрової хвороби у жінок, яким протипоказані комбіновані пероральні контрацептиви, що входять до стандартної терапії. Представлено результати дослідження безпеки та ефективності використання препаратів Савіс та Верошпірон для лікування хворих на акне жінок. Одночасне використання препаратів Савіс і Верошпірон забезпечує вплив на основні ланцюги патогенезу гіперандрогенних станів за рахунок пригнічення синтезу лютеїнізуючого гормону та безпосереднього зв’язування з рецепторами андрогенів в умовах, коли протипоказані системні естрогени. Показано, що застосування в комплексній терапії акне на тлі гіперандрогенії препаратів Савіс та Верошпірон довело свою ефективність у зменшенні клінічних проявів захворювання: відбулося зменшення кількості папул у 6,8 рази порівняно з даними до початку лікування, у 2,1 рази — порівняно зі стандартним лікуванням та у 1,96 рази — порівняно з підгрупою, яка додатково отримувала Савіс. In most cases, the basis of the development of acne is hyperandrogenism, which causes violations of both reproductive function and aesthetic and cosmetic changes, as well as provokes the formation of violations of the psychological status of the individual and the quality of life. Despite the signifi cant prevalence of acne and the large number of conducted studies, the ways of correcting acne disease in women who are contraindicated in combined oral contraceptives included in standard therapy have not been defi nitively determined. The results of the study of the safety and eff ectiveness of the use of Savis and Veroshpiron for the treatment of women with acne are presented. The simultaneous use of Sawis and Veroshpiron provides an eff ect on the main chains of the pathogenesis of hyperandrogenic conditions due to inhibition of luteinizing hormone synthesis and direct binding to androgen receptors, in conditions where systemic estrogens are contraindicated. It was shown that the use of Sawis and Verospiron in the complex therapy of acne on the background of hyperandrogenism proved its eff ectiveness in relation to reducing clinical manifestations: there was a decrease in the number of papules by 6.8 times compared to the data before the start of treatment, by 2.1 times compared to standard treatment and 1.96 times compared to the subgroup that additionally received Sawis.
Acne and hyperandrogenism: new opportunities in treatment, research results
Keywords: гіперандрогенія; акне; акне у жінок; дієногест; спіронолактон; Савіс; Верошпірон; мікробіоценоз; андрогенні гормони; якість життя; лікування; hyperandrogenism; acne; acne in women; dienogest; spironolactone; Sawis; Verospiron; microbiocenosis; androgenic hormones; quality of life; treatment