Концептуальна модель профілактики несприятливого впливу атмосферних забруднень на здоров’я населення - Гребняк, Микола Петрович; Федорченко, Руслана Анатоліївна; Гребняк, Н. П.; Федорченко, Р. А.; Grebnyak, N. P.; Fedorchenko, R. A. (Київ : Эксперт, 2016)
Мета – обґрунтувати заходи з профілактики несприятливого впливу атмосферних забруднень на здоров’я населення. Матеріали: промислові викиди від стаціонарних та пересувних джерел за 1990–2014 рр. (724 аналізи), середньодобові концентрації шкідливих речовин у м. Запоріжжі (954 проби) за даними лабораторій санепідстанцій. Методи: бібліосемантичний, системного підходу, структурно-логічного аналізу. Результати. Обґрунтовано та розроблено концептуальну модель профілактики несприятливого впливу атмосферних забруднень на органи дихання населення промислового міста, системоутворюючим фактором якої є причинно-наслідковий зв’язок між техногенним забрудненням довкілля і станом здоров’я. Вона включає такі блоки: «Детермінантні чинники», «Закономірності забруднення атмосфери», «Гігієнічна характеристика повітряного басейну», «Стан здоров’я населення», «Гігієнічна донозологічна діагностика», «Профілактика хвороб системи органів дихання», «Оцінка ефективності заходів». Висновки. Обґрунтована концептуальна модель сприятиме зменшенню захворюваності населення промислового міста. Цель – обосновать мероприятия по профилактике неблагоприятного воздействия атмосферных загрязнений на здоровье населения. Материалы: промышленные выбросы от стационарных и передвижных источников за 1990– 2014 гг. (724 анализа), среднесуточные концентрации вредных веществ в г. Запорожье (954 пробы) по данным лабораторий санэпидстанций. Методы: библиосемантический, системного подхода, структурно-логического анализа. Результаты. Обоснована и разработана концептуальная модель профилактики неблагоприятного воздействия атмосферных загрязнений на органы дыхания населения промышленного города, системообразующим фактором которой является причинно-следственная связь между техногенным загрязнением окружающей среды и состоянием здоровья. Она включает следующие блоки: «Детерминантные факторы», «Закономерности загрязнения атмосферы», «Гигиеническая характеристика воздушного бассейна», «Состояние здоровья населения», «Гигиеническая донозологическая диагностика», «Профилактика болезней системы органов дыхания», «Оценка эффективности мероприятий». Выводы. Обоснована концептуальная модель будет способствовать уменьшению заболеваемости населения промышленного города. Purpose – justification of measures to prevent the adverse effects of air pollution on population health. Materials: industrial emissions from stationary and mobile sources for the 1990–2014 (724 analyzes), average daily concentration of harmful substances in Zaporizhzhia (954 samples) according to the SES laboratories. Methods: bibliosemantic, systematic approach, structural-and-logical analysis. Results. Substantiated and developed a conceptual model of prevention of the adverse effects of air pollution on the respiratory system of an industrial city population. A factor which is a cause-and-effect relationship between the man-made pollution of the environment and the health. It includes the following blocks: «Determinant Factors», «Laws of air pollution», «Hygienic characteristics of air pool», «Health status», «Hygienic preclinical diagnosis», «Prevention of the respiratory system diseases», «Evaluation of the effectiveness of interventions». Conclusions. The conceptual model will help reduce the incidence of industrial population of the city.
Концептуальная модель профилактики неблагоприятного воздействия загрязнения атмосферного воздуха на здоровье населения
Conceptual model of prevention adverse effects air pollution on population health
Keywords: атмосферні забруднення; профілактика; хвороби органів дихання; модель; атмосферные загрязнения; профилактика; болезни органов дыхания; atmospheric pollution; prevention; respiratory diseases; model