Прогностичне значення визначення сенсибілізації до білків-переносників ліпідів у пацієнтів із сезонним алергічним ринітом - Наумова, О. О.; Наумова, О. А.; Naumova, O. А. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Актуальність теми поєднання сезонного алергічного риніту (САР) із перехресною харчовою алергією (ПХА) підтверджується статистичними даними про те, що для 40–70% хворих на САР характерна наявність ПХА. Тяжкість перехресної алергічної реакції на фрукти зумовлена наявністю сенсибілізації до білків PR-10, профілінів і білків-переносників ліпідів (БПЛ). З метою оцінювання частоти сенсибілізації до БПЛ обстежили 115 хворих із САР із сенсибілізацією до пилку дерев і ПХА методами молекулярної алергодіагностики. Встановили, що 11,1% пацієнтів із сенсибілізацією до пилку дерев із ПХА мають сенсибілізацію до БПЛ. Це свідчить, що для запобігання розвитку важких системних реакцій і вчасного призначення елімінаційної дієти важливе раннє виявлення сенсибілізації до БПЛ. Актуальность темы сочетания сезонного аллергического ринита (САР) с перекрестной пищевой аллергией (ППА) подтверждается статистическими данными о том, что для 40–70% больных САР характерно наличие ППА. Тяжесть перекрестной аллергической реакции на фрукты обусловлена наличием сенсибилизации к белкам PR-10, профилинам и белкам-переносчикам липидов (БПЛ). С целью оценки частоты сенсибилизации к БПЛ обследованы 115 пациентов с сенсибилизацией к пыльце деревьев и ППА методами молекулярной аллергодиагностики. Установлено, что 11,1% пациентов с сенсибилизацией к пыльце деревьев с ППА имеют сенсибилизацию к БПЛ. Это свидетельствует, что для предупреждения развития тяжёлых системных реакций и своевременного назначения элиминационной диеты важно раннее выявление сенсибилизации к БПЛ. Background of combination of seasonal allergic rhinitis (SAR) with cross food allergy (CFA) is confi rmed by statistics. CFA is characterized by cross-reactions with SAR. Crossed reactions between food allergens and pollen are caused by common antigenic determinants contained in these allergens. Severity of crossed allergic reactions to fruits is caused by availability of sensitization to proteins PR-10, profi lins and lipid transport proteins (LTP). The aim of this study is the evaluation of sensitization rate to LTP in patients with food allergy. Methods and results. 115 patients with sensitization to tree pollen and CFA were examined by methods of molecular allergodiagnostic. It was found that 11,1% of patients with sensitization to tree pollen with CFA have sensitization to LTP. Conclusion. This suggests that the early detection of sensitization to LTP is very important for prevention of severe systemic reactions and timely appointment of an elimination diet.
Прогностическое значение определения сенсибилизации к белкам-переносчикам липидов у пациентов с сезонным аллергическим ринитом
Prognostic value determination of sensitization to lipid transport proteins in patients with seasonal allergic rhinitis
Keywords: сезонний алергічний риніт; харчова алергія; молекулярна алергодіагностика; білки-переносники; сезонный аллергический ринит; пищевая аллергия; молекулярная аллергодиагностика; белки-переносчики; Seasonal Allergic Rhinitis; Food Allergy; Molecular Diagnostics; Carrier Proteins