Результаты первичного изолированного восстановления передней крестообразной связки и комбинированного восстановления передней крестообразной и переднелатеральной связок коленного сустава - Головаха, М. Л.; Красноперов, С. Н.; Головаха, Максим Леонідович; Краснопьоров, Сергій Миколайович; Golovakha, M. L.; Krasnoperov, S. N. (Донецький національний медичний університет ім. М. Горького, 2019)
Резюме. Актуальность. Современные хирургические методики для устранения передней нестабильности коленного сустава обеспечивают достаточно высокий удельный вес (75–91 %) отличных и хороших функциональных результатов лечения данной группы пациентов. Однако существует достаточно большая группа пациентов — до 25 % — с остаточной ротационной нестабильностью после реконструкции передней крестообразной связки (ПКС). Целью нашей работы было улучшение результатов лечения пациентов с повреждением передней крестообразной связки путем выработки дифференцированных показаний к восстановлению переднелатеральной связки коленного сустава. Резюме. Актуальність. Сучасні хірургічні методики для усунення передньої нестабільності колінного суглоба забезпечують досить високу питому вагу (75–91 %) відмінних і хороших функціональних результатів лікування даної групи пацієнтів. Однак існує досить велика група пацієнтів — до 25 % — із залишковою ротаційною нестабільністю після реконструкції передньої хрестоподібної зв’язки (ПХЗ). Метою нашої роботи було поліпшення результатів лікування пацієн- тів з пошкодженням передньої хрестоподібної зв’язки шляхом вироблення диференційованих показань до відновлення передньолатеральної зв’язки колінного суглоба. Abstract. Background. Modern surgical techniques to treat anterior knee instability provide excellent and good results in 75–91 %. However, there is a large group of patients — up to 25 %, with residual rotational instability after anterior cruciate ligament (ACL) reconstruction. The purpose of our work was to improve results of ACL reconstruction by developing specific indications for anterolateral ligament reconstruction.
Результати первинного ізольованого відновлення передньої хрестоподібної зв’язки і комбінованого відновлення передньої хрестоподібної і передньолатеральної зв’язок колінного суглоба
Results of primary isolated anterior cruciate ligament reconstruction and combined anterior cruciate and anterolateral ligaments
Keywords: передняя крестообразная связка; переднелатеральная связка коленного сустава; повреждение; восстановление; передня хрестоподібна зв’язка; передньолатеральна зв’язка колінного суглоба; ушкодження; відновлення; anterior cruciate ligament; anterolateral ligament; injury; reconstruction