Вплив вживання психоактивних речовин на здоров’я населення України - Федорченко, Руслана Анатоліївна; Куцак, Алла Валеріївна (My University, 2025)
В Україні, як і в інших країнах, основною причиною захворюваності, втрати працездатності та передчасної смертності залишаються неінфекційні захворювання (НІЗ). Найефективнішим способом запобігання їх розвитку є вирішення поведінкових факторів ризику на популяційному та індивідуальному рівнях: куріння, вживання алкоголю, надмірне споживання солі, недостатня фізична активність, надмірна вага та ожиріння, а також нездорове харчування.