Изучение химического состава и антибактериальной активности эфирного масла Cupressus sempervirens L. - Красных, Е. А.; Мозуль, В. И.; Доля, В. С.; Очкасова, Е. Н.; Мозуль, Валентина Іванівна; Доля, Віктор Семенович (Запорожский государственный медицинский университет, 2012)
При дослідженні якісного складу та кількісного вмісту основних компонентів ефірної олії кипарису вічнозеленого встановлено, що переважаючими сполуками є α-пінен (33,725%), Δ3-карен (13,843%) і α-кедрол (8,031%). Найбільшу антимікробну дію ефірної олії кипарису спостережено відносно до штамів Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 29212 и Escherichia coli ATCC 25922. Кипарис вічнозелений є перспективною лікарською рослиною для отримання антимікробних засобів. При изучении качественного состава и количественного содержания основных компонентов эфирного масла кипариса вечнозеленого установлено, что преобладающими соединениями являются α-пинен (33,725%), Δ3-карен (13,843%) и α-кедрол (8,031%). Наиболее выраженное антимикробное действие эфирного масла кипариса отмечено на штаммы Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 29212 и Escherichia coli ATCC 25922, что является перспективным для получения антимикробных средств. The qualitative composition and quantitative content of the main components of Cupressus sempervirens L. essential oil were determined. 40 components identifi ed in the essential oil. The basic components of leaves Cupressus sempervirens L. essential oil are α-pinen (33,725%), Δ3-karen (13,843%), α-kedrol (8,031%). Essential oil show active antimicrobial effects against Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 29212 и Escherichia coli ATCC 25922. The leaves of Cupressus sempervirens L. are a perspective medicinal raw material for making antimicrobial drugs.
Keywords: кипарис вічнозелений; ефірна олія; хромато-мас-спектрометрія; антибактеріальна дія; кипарис вечнозеленый; эфирное масло; хромато-масс-спектрометрия; антибактериальное действие; Cupressus sempervirens L.; essential oil; chromate-mass-spectrometry; antibacterial action