О рисках заражения дирофиляриозом населения Запорожской области и Запорожья - Зарудная, О. В.; Линник, Ю. В.; Шаповал, Л. Л. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Проблема профілактики дирофіляріозу у Запорізькій області та Запоріжжі актуальна, що зумовлено зростанням захворюваності на дирофіляріоз людей і тварин в останні роки. Цьому сприяла значна кількість різних видів переносників інвазії, збільшення їх кількості та чисельності основних джерел зараження – собак, недостатнім обсягом дезінсекційних обробок водоймищ. Фахівці санітарно-епідемічної служби сумісно з органами влади та фахівцями інших відомств розробляють і впроваджують заходи зі зниження захворюваності населення на дирофіляріоз. Проблема профилактики дирофиляриоза в Запорожской области и городе Запорожье актуальна, что обусловлено ростом заболеваемости дирофиляриозом среди людей и животных в последние годы. Этому способствовало значительное количество разных видов переносчиков инвазии, увеличение их количества и численности основных источников заболевания – собак, недостаточные объемы дезинсекционных обработок водоемов. Специалисты санэпидслужбы совместно с органами власти и специалистами других ведомств разрабатывают и внедряют мероприятия по снижению заболеваемости населения дирофиляриозом. The problem of dirofilariasis prevention in Zaporozhye region and Zaporozhye city is relevant because of increasing of dirofilariasis incidence in animals and people in recent years. This was caused by a large number of different carriers of infection, increase of their number and number of the main sources of the disease – dogs, insufficient disinsection of water reservoires. Sanitary-and-epidemiologic service specialists together with authorities and experts from other agencies carried out the development and implementation of measures to reduce dirofilariasis morbidity.
Keywords: дирофіляріоз; мікрофілярії; інвазованість; дезінсекція; дирофиляриоз; микрофилярии; инвазированность; дезинсекция; dirofilariasis; microfilaria; infested; disinsection