Медичний менеджмент шахтарів – основа трудового потенціалу держави - Гребняк, Микола Петрович; Федорченко, Руслана Анатоліївна; Гребняк, Н. П.; Федорченко, Р. А.; Grebnyak, N. P.; Fedorchenko, R. A. (Київ : Эксперт, 2016)
Мета – обґрунтувати підходи до розвитку медичного менеджменту підземних гірників вугільних шахт. Матеріали та методи. Загальна чисельність когортних досліджень – 19 тис. осіб. Проаналізовано біля 2 тис. лабораторних аналізів повітря та інструментальних досліджень мікроклімату на робочих місцях шахтарів. Вивчення стану здоров’я проводилось за матеріалами Держкомстату України, умови праці на шахтах аналізувались за матеріалами МЗ України. Методи дослідження – бібліосемантичний, системного підходу, структурно-логічного аналізу. Результати. Проаналізовано захворюваність гірників та санітарно-гігієнічні умови у шахтах. Встановлено високі рівні тривалості тимчасової втрати працездатності за наступними класами: хвороби кістково-м’язової системи та сполучної тканини, травми та отруєння. Найпоширенішими є такі професійно обумовлені захворювання – хвороби органів дихання, травми та отруєння, хвороби кістково-м’язової системи та сполучної тканини у зв’язку із високою запиленістю та нагрівом мікроклімату. Обґрунтовано необхідність удосконалення системи медичного менеджменту, складовими блоками якої є: «Попередні та періодичні медогляди», «Санітарний нагляд», «Профвідбір», «Медико-соціальна експертиза». Висновки. Високі рівні захворюваності та незадовільні умови праці на вугільних шахтах диктують необхідність удосконалення медичного менеджменту шахтарів. Цель – обосновать подходы к развитию медицинского менеджмента в угольной промышленности. Материалы и методы. Общая численность когортных иссследований составила около 19 тыс. горнорабочих. Проанализировано более 2 тыс. лабораторных исследований атмосферного воздуха и инструментальных исследований микроклимата на рабочих местах шахтёров. Изучение состояния здоровья шахтёров проводилось по материалам Госкомстата Украины. Условия труда на шахтах анализировались по материалам МЗ Украины. Использованые методы: библиосемантический, системного подхода, структурно-логического анализа. Результаты. Проанализирована заболеваемость горнорабочих и санитарно-гигиенические условия в шахтах. Наиболее распространёнными являются профессионально обусловленные заболевания (органов дыхания, костно-мышечной системы, травмы), в основном из-за высокой запылённости и нагревающего микроклимата. Обоснована необходимость совершенствования медицинского менеджмента в угольной промышленности, составляющими блоками которого служат «Предварительные и периодические медицинские осмотры», «Санитарный надзор», «Профотбор», «Медико-социальная экспертиза». Выводы. Высокие уровни заболеваемости и неудовлетворительные условия труда на угольных шахтах диктуют необходимость совершенствования системы медицинского менеджмента шахтёров. Purpose – to study approaches improving medical management in the coal industry. Materials and methods: the total number of studiescohort was about 19 thousand miners. It analyzed more than 2 thousand. Laboratory tests of air and climate research tools in the workplace miners. The study of the health of the miners carried out on materials State Statistical Office Ukraine, informatics and automation. Working conditions in the mines were analyzed based on the Ministry of Health of Ukraine. Methods of system analysis, causel analysis and logic synthesis were used. Results. Analyzed the morbidity of miners, sanitary and hygienic conditionsin the mines. The most common are the professional-related diseases (respiratory, musculoskeletal system, injuries), mainly due to high dustiness and microclimate heating. The necessity of improving the medical management in the coal industry. Building blocks which are “Preliminary and Periodic Medical Examinations”, “Sanitary Supervision”, “Occupational selections”, “Medical and social expertise”. Conclusions. High levels of morbidity and poor working conditions in coal mines dictated by the need to improve health management system of miners.
Медицинский менеджмент шахтёров – основа трудового потенциала страны
Medical management of miners – the basis of labor potential of the State
Keywords: медичний менеджмент; шахтарі; професійні захворювання; медицинский менеджмент; шахтёры; профессиональные заболевания; medical management; miners; occupational diseases