Фібром’язова дисплазія внутрішніх сонних артерій - Кузик, Ю. І.; Кузык, Ю. И.; Kuzyk, Yu. I. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Фібром’язова дисплазія – це захворювання артерій середнього та дрібного калібру із невідомою етіологією. З метою визначення особливостей патоморфологічної картини каротидної фібром’язової дисплазії вивчили операційний матеріал 134 хворих, яких прооперували з приводу симптомної фібром’язової дисплазії, застосовуючи методи світлової мікроскопії та гістохімічні методи. Встановили, що специфічною макроскопічною ознакою фібром’язової дисплазії сонних артерій є множинні мішкоподібні аневризми, що створюють картину «нитки намиста». Характерним патоморфологічним варіантом є медіальна фіброплазія із тотальною фіброзно-м’язовою трансформацією та повною втратою еластики. Це свідчить, що фібром’язова дисплазія є незапальним захворюванням, в основі якого – м’язова та сполучнотканинна трансформація, ймовірно, вродженого генезу. Фибромышечная дисплазия – это заболевание артерий среднего и мелкого калибра с неизвестной этиологией. С целью определения особенностей патоморфологической картины каротидной фибромышечной дисплазии изучен операционный материал 134 больных, прооперированных по поводу симптомной фибромышечной дисплазии, с применением методов световой микроскопии и гистохимических методов. Установлено, что специфическим макроскопическим признаком фибромышечной дисплазии сонных артерий являются множественные мешковидные аневризмы, создающие картину, напоминающую «нитки бус». Характерный патоморфологический вариант фибромышечной дисплазии – медиальная фиброплазия с тотальной фиброзно-мышечной трансформацией и полной потерей эластики. Это свидетельствует, что фибромышечная дисплазия является невоспалительным заболеванием, в основе которого лежит мышечная и соединительнотканная трансформация, вероятно, врожденного генеза. Fibromuscular dysplasia (FMD) is the disease of arteries of medium and small caliber with unknown etiology. Aim. To determine the features of pathomorphological picture of carotid FMD operating material of 134 patients operated on for symptomatic FMD was studied using methods of light microscopy and histochemical methods. Methods and results. It was established that specifi c macroscopic feature of FMD of carotid arteries are multiple saccular aneurysms, creating a picture of the «string of beads». A typical pathomorphological variant of FMD is medial fi broplasia with total fi bro-muscular transformation and complete loss of elastic. Conclusion. This indicates that FMD is a non-infl ammatory disease, based on the muscular and connective tissue transformation, probably of congenital genesis.
Фибромышечная дисплазия внутренних сонных артерий
Fibromuscular dysplasia of internal carotid artery
Keywords: фібром’язова дисплазія; сонної артерії хвороби; мікроскопія; клінічне дослідження; фибромышечная дисплазия; сонной артерии болезни; микроскопия; клиническое исследование; Fibromuscular Dysplasia; Carotid Artery Disease; Microscopy; Clinical Trial