Хірургічне лікування хронічної ішемії головного мозку у хворих з патологічною звивистістю брахіцефальних артерій - Губка, Віктор Олександрович; Gubka, V.O. (My University, 2002)
Висвітлено проблему хірургічного лікування патологічної звивистості брахіоцефальних артерій у хворих на хронічну ішемію головного мозку. Проаналізовано результати розробленого комплексного обстеження 123-х хворих з патологічною звивистістю. З метою діагностики та подальшого лікування хворих на хронічну ішемію головного мозку застосовано розроблений алгоритм обстеження хворого. Остаточним методом діагностики патологічної звивистості є субстракційна дігітальна ангіографія. Операцією вибору у разі патологічної звивистості внутрішньої сонної артерії є резекція надлишку артерії з реімплантацією її в загальну сонну артерію. У випадку патологічної звивистості хребетної артерії виконується резекція звивистості з реімплантацією у підключичну артерію. Розроблено програму діагностики та лікування патологічної звивистості брахіоцефальних артерій, яка дозволяє одержати позитивні результати в 91 % хворих, віддалені - у 86,4 %.
Surgical treatment of chronic cerebral ischemia at patients with brachiocephal arteries kinking syndrome
Keywords: патологічна звивистість; брахіоцефальні артерії; хірургічне лікування; kinking syndrome; brachiocephal arteries; surgical treatment