Історія України [навч.-метод. посіб.] - Бідзіля, Петро Омелянович; Дідик, Сергій Сергійович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Запропоноване видання має надати допомогу студентам під час підготовки до семінарських занять та самостійної роботи з курсу історії України. Посібник містить сформульовані теми семінарських занять та теми, винесені на самостійне опрацювання студентами, перелік фактів, персоналій, дат, термінів і понять, питання до самостійної підготовки до кожної з тем, базу тестів та питання винесені на залік. Навчально-методичний посібник розрахований на студентів закладів вищої освіти МОЗ України денної форми навчання.
Курс історії України передбачає вивчення студентами досвіду минулого українського народу, закономірностей історичного процесу, соціально-економічного розвитку, а також перспектив розвитку української державності. Під час вивчення курсу історії України та самостійної роботи студентів над навчальним матеріалом досягаються такі цілі: Навчальна – розуміння сутності явищ і процесів, які відбуваються в українській історії, яка є невідривною від розвитку європейської історії. Виховна - формування почуття патріотизму, гордості та шанобливого ставлення до героїчного минулого власної країни. У процесі вивчення курсу «Історія України» студент повинен знати: - сутність основних проблем історії України; - основні закони і етапи розвитку людської спільноти; - суспільно-політичні, економічні та культурні процеси історичного розвитку українського народу; - основні етапи розвитку української державності; - діяльність видатних історичних особистостей та основних політичних партій. Студент повинен вміти: - аналізувати історичні процеси, події, факти; - використовувати категорійно - понятійний апарат історичної науки; - використовувати свої знання в щоденній практиці. Посібник містить сформульовані теми семінарських занять та теми, винесені на самостійне опрацювання студентами, перелік фактів, персоналій, дат, термінів і понять, які мають знати студенти. До кожної теми упорядники подали питання до самостійної підготовки та список рекомендованої літератури, який допоможе у вивченні окремих тем і цілих розділів історії України. Термінологічний словник та словник персоналій допоможуть студентам засвоїти основні історичні поняття і терміни, познайомлять їх з видатними історичними постатями вітчизняної історії. База тестів дасть можливість перевірити свої знання та підготуватися до заліку.
Keywords: історія України