Регіональні міграційні процеси та захворюваність на двостулковий аортальний клапан у дітей Запорізької області - Каменщик, Андрій Володимирович; Каменщик, А. В.; Kamenshchyk, A. V. (Тернопіль: Вид-во ТДМУ ім. І. Я. Горбачевського, 2017)
Формування вроджених вад серця (ВВС) відбувається під впливом генетичних, середовищних та демографічних чинників. Під впливом міграційних процесів, завдяки змінам у внутрішньопопуляційній гетерозиготності, збільшується мутаційне навантаження, що, у свою чергу, призводить до змін у формуванні захворюваності на вроджені вади серця (ВВС), у тому числі двостулковий аортальний клапан (ДАК). Метою дослідження стало встановлення взаємозв’язків між основними показниками міграції населення та захворюваністю на двостулковий аортальний клапан (ДАК) у мешканців міст та сільських районів Запорізької області, а також внесків у неї міграційних процесів. Матеріал і методи. На підставі даних про захворюваність на найпоширеніші ВВС серед дитячого населення Запорізької області, включаючи двостулковий аортальний клапан (ДАК), та даних обласного управління статистики щодо показників міграції населення регіону, з використанням методів кореляційного та регресійного аналізу був проаналізований вплив цих показників на захворюваність на ДАК. Результати. Встановлене переважання внутрішньорегіональної та зовнішньої міграції у мешканців міст регіону при достовірному збільшенні в них захворюваності на ДАК. Найбільші внески у захворюваність, у тому числі порівняно з іншими ВВС, має число прибулих та вибулих осіб при зовнішньорегіональній міграції. Встановлений вплив окремих міграційних процесів у захворюваність на ДАК може слугувати непрямим показником мутаційного навантаження у окремих субпопуляціях України. РЕЗЮМЕ. Формирование врожденных пороков сердца (ВПС) происходит под влиянием генетических, экологических и демографических факторов. Под влиянием миграционных процессов, благодаря изменениям внутрипопуляционной гетерозиготности увеличиваются мутационные нагрузки, что, в свою очередь, приводит к изменениям в формировании заболеваемости врожденными пороками сердца (ВПС), в том числе двустворчатым аортальным клапаном (ДАК). Целью исследования стало установление взаимосвязей между основными показателями миграции населения и заболеваемостью двустворчатым аортальным клапаном (ДАК) у городских и сельских жителей Запорожской области, а также вклад в нее процессов миграции населения. Материал и методы. На основании данных о заболеваемости наиболее распространенными ВПС среди детей Запорожской области, включая двустворчатый аортальный клапан (ДАК), и данных областного управления статистики по показателям миграции населения региона, с использованием методов корреляционного и регрессионного анализа было изучено влияние этих показателей на заболеваемость ДАК. Результаты. Установлено преобладание внутрирегиональной и внешней миграции у жителей городов региона при достоверном увеличении у них заболеваемости ДАК. Наибольшие вклады в заболеваемость, в том числе по сравнению с другими ВПС, имеет число прибывших и выбывших лиц при внешней миграции. Установлено влияние отдельных миграционных процессов на заболеваемость ДАК, что может служить косвенным показателем мутационной нагрузки в отдельных субпопуляциях Украины. SUMMARY. The formation of congenital heart disease (CHD) occurs under the influence of genetic, ecological and demographic factors. Under the influence of migration processes, due to changes in intrapopulation heterozygosity, mutational pool increases, which, in turn, leads to changes in the formation of the CHD incidence including the bicuspid aortic valve (BAV). The aim of the study was to establish the interrelations between the main parameters of populational migration and the incidence of a bicuspid aortic valve (BAV) in urban and rural residents of Zaporizhzhia region, as well as the inputs of populational migration processes to it. Materials and Methods. Based on the incidence data about the most common CHD among the children of Zaporizhzhia region, including the BAV and data from the regional statistical office on populational migration, using correlation and regression analysis, the effect of these indicators on the BAV incidence was established. Results and Discussion. The prevalence of intraregional and external migration among residents of the cities of the region is established with a significant increase in their BAV incidence. The largest inputs to morbidity including in comparison with other CHD’s has the number of arrival and departure persons in external migration. The influence of some migration processes on the incidence of BAV has been established, which can serve as an indirect indicator of the mutation pool in certain subpopulations of Ukraine.
Региональные миграционные процессы и заболеваемость двустворчатым аортальным клапаном у детей Запорожской области
Regional migration processes and the bicuspid aortic valve incidence in children of Zaporizhzhia region
Keywords: двостулковий аортальний клапан; діти; захворюваність на вроджені вади серця; сільське та міське населення; внески міграційних процесів; двустворчатый аортальный клапан; дети; заболеваемость врожденными пороками сердца; сльское и городское население; вклады миграционных процессов; bicuspid aortic valve; children; congenital heart diseases prevalence; rural and urban population; inputs of migration processes