Дослідження летких сполук трави Achillea collina J. Becker et Reichenb - Дуюн, Ірина Федорівна; Duyun, I. F. (My University, 2023)
За стабільної потреби фармацевтичної промисловості в лікарській рослинній сировині й необхідності пошуку нових фітопрепаратів особливу увагу варто приділяти рослинам, що мають велику сировинну базу. Вивчення таких рослин є перспективним щодо пошуку та створення нових ефективних лікарських препаратів. Однією з таких перспективних рослин є Achillea collina J. Becker et Reichenb. – деревій пагорбовий, сировинна база якого широко представлена на теренах України. Аналіз джерел наукової літератури показав, що останнім часом значна кількість досліджень присвячена вивченню вмісту та складу ефірної олії, яка зумовлює біологічну дію рослинної сировини й стосується офіцинального A. millefolium. Але дані про накопичення під час вегетації ефірної олії в перспективному ефірноолійному виді Achillea collina J. Becker et Reichenb. є досить обмеженими. Мета дослідження – вивчення складу летких сполук трави Achillea collina J. Becker et Reichenb. методом газової хроматографії з мас-спектрометричною детекцією. Ідентифікацію компонентів ефірної олії проводили методом ТШХ у рухомій фазі етилацетат – толуол (5 : 95). Леткі сполуки одержували з сировини Achillea collina J. Becker et Reichenb. за методом Клевенджера в пристрої відповідно до вимог ДФУ (2.8.12). Дослідження летких сполук проводили методом газової хроматографії з мас-детекцією (ГХ-МС). Встановлено наявність в ефірній олії трави Achillea collina J. Becker et Reichenb. 39 сполук, 37 з них ідентифіковано, що становило 94,80 % від загальної кількості сполук. Домінуючими компонентами були: хамазулен (28,61 % ± 1,75 %), каріофілен (11,60 % ± 0,46 %), δ-кадинен (10,28 % ± 0,13 %), терпінен-4-ол (8,81 % ± 0,07 %) та каріофілен оксид (4,81 % ± 0,07 %). Аналіз отриманих даних засвідчив, що домінуючими компонентами ефірної олії досліджуваного виду є такі монотерпени: α-пінен, β-пінен, сабінен, 1,8-цинеол. Сесквітерпеноїди представлені хамазуленом та його похідними, каріофіленом, δ-кадиненом, каріофілен оксидом. Таким чином, на підставі отриманих результатів сировину Achillea collina J. Becker et Reichenb. можна рекомендувати для наступних досліджень як потенційне джерело для створення лікарських засобів з протизапальною й антибактеріальною дією. With the stable demand of the pharmaceutical industry for medicinal plant raw materials and the need to search for new herbal remedies, special attention should be paid to plants that have a widely represented raw material base. The study of such plants is promising from the point of view of the medicinal demand for new effective remedies. One of such promising plants is Achillea collina J. Becker et Reichenb., the raw material base of which is widely represented in Ukraine. Analysis of sources in scientific literature has shown that recently a significant amount of research has been devoted to the study of the content and composition of the essential oil, which determines the biological effect of plant materials in officinal A. millefolium. But data on the accumulation during the growing season of essential oil in the promising essential oil species Achillea collina J. Becker et Reichenb. are rather limited. The purpose of the work is to study the composition of the volatile compounds of the herb Achillea collina J. Becker et Reichenb. using gas chromatography with a mass spectrometric detection. The essential oil components were identified by TLC in the mobile phase of ethyl acetate – toluene (5 : 95). Volatile compounds were obtained from the raw material Achillea collina J. Becker et Reichenb. According to the Klevenger method in the equipment in accordance with the requirements of SPU (2.8.12). The study of volatile compounds was carried out by gas chromatography with mass detection (GC-MS). By this method there were established the presence of 39 compounds in the essential oil of the herb Achillea collina J. Becker et Reichenb., 37 of them identified, which accounted for 94.80 % of the total number of compounds. The dominant components were: chamazulene (28.61 % ± 1.75 %), karyophilene (11.60 % ± 0.46 %), δ-cadinen (10.28 % ± 0.13 %), terpinene-4-ol (8.81 % ± 0.07 %) and karyophilene oxide (4.81 % ± 0.07 %). Analysis of the data obtained showed that the dominant components of the essential oil of the studied species are the following monoterpenes: α-pinene, β-pinene, sabinene, 1.8-cineole. Sesquiterpenoids are represented by chamazulene and its derivatives, karyophilene, δ-cadinene, karyophilene oxide. Thus, the data obtained allow us to recommend the raw material of Achillea collina J. Becker et Reichenb. for drugs development with anti-inflammatory and antibacterial actions.
Investigation of volatile compounds of the herb Achillea collina J. Becker et Reichenb.
ORCID ID 0000-0003-1134-2543
Keywords: деревій пагорбовий (Achillea collina J. Becker et Reichenb.); трава; леткі сполуки; газова хроматографія з мас-спектрометричною детекцією; mountain yarrow (Achillea collina J. Becker et Reichenb.); grass; volatile compounds; gas chromatography with mass spectrometric detection