Амінокислотний склад трави Polygonum hydropiper L. та Polygonum persicaria L. флори України - Лукіна, Ірина Андріївна; Мазулін, Олександр Владиленович; Смойловська, Галина Павлівна; Мазулін, Георгій Владиленович; Шевченко, Інна Миколаївна; Лукина, И. А.; Мазулин, А. В.; Смойловская, Г. П.; Мазулин, Г. В.; Шевченко, И. Н.; Lukina, I. A.; Mazulin, O. V.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Лікарські рослини – цінні джерела амінокислот. Визначення їх у рослинній сировині та фітопрепаратах має великий науковий і практичний інтерес, зважаючи на їхню високу біологічну активність. Вони містяться в рослинах у легкозасвоюваних людським організмом комплексах і біологічно доступних концентраціях, тому мають більшу фізіологічну активність у порівнянні з синтетичними аналогами. З метою амінокислотного аналізу у траві Polygonum hydropiper L. і Polygonum persicaria L. флори України вивчили амінокислотний склад методом ВЕРХ. Виявили, що досліджувані об’єкти містять до 15 амінокислот. Протягом порівняльного аналізу амінокислотного складу обох об’єктів встановили його ідентичність, але слід наголосити, що у траві Polygonum hydropiper L. визначили дещо вищу концентрацію амінокислот, ніж у Polygonum persicaria L. (8,88±0,8% проти 6,49±0,6% відповідно). Це свідчить про перспективність використання обраних об’єктів для наступних досліджень. Лекарственные растения – ценные источники аминокислот. Определение их в растительном сырье и фитопрепаратах имеет большой научный и практический интерес ввиду их высокой биологической активности. Они содержатся в растениях в легкоусвояемых человеческим организмом комплексах и биологически доступных концентрациях, поэтому имеют более высокую физиологическую активность по сравнению с синтетическими аналогами. С целью аминокислотного анализа в траве Polygonum hydropiper L. и Polygonum persicaria L. флоры Украины изучен аминокислотный состав методом ВЭЖХ. Установлено, что исследуемые объекты содержат до 15 аминокислот. В ходе сравнительного анализа аминокислотного состава обоих объектов установили его идентичность, но следует отметить, что в траве Polygonum hydropiper L. несколько выше концентрация аминокислот, чем в Polygonum persicaria L. (8,88±0,2664% против 6,49±0,1947% соответственно). Это свидетельствует о перспективности использования выбранных объектов для дальнейших исследований. Herbs are valuable sources of amino acids. Deﬁning them in the plant material and herbal remedies has great scientiﬁc and practical interest due to their high biological activity. They are present in plants in easily digestible for a human body complexes and biologically available concentrations, and therefore they have higher physiological activity comparing to synthetic analogues. Aim. For the purpose of amino acid analysis in Polygonum hydropiper L. and Polygonum persicaria L. herbs of Ukrainian ﬂora the amino acid composition has been studied by HPLC method. Results. It has been established that the tested objects contain up to 15 amino acids. A comparative analysis of the amino acid composition of both objects showed that it is identical, nevertheless it should be noted that the concentration of amino acids in Polygonum hydropiper L. is somewhat higher than in Polygonum persicaria L.: 8,88±0,2664% vs 6,49±0, 1947% respectively. Conclusion. It indicates the availability of the selected items for further research.
Аминокислотный состав травы Polygonum hydropiper L. и Polygonum persicaria L. флоры Украины
The amino acid composition of Polygonum hydropiper L. and Polygonum persicaria L. herbs of Ukrainian ﬂora
Keywords: високоефективна рідинна хроматографія; Polygonaceae; амінокислоти; лікарські рослини; высокоэффективная жидкостная хроматография; аминокислоты; лекарственные растения; Chromatography; High Preserve Liquid; Amino Acids; Plants Medicinal