Специфичность персонологических характеристик как фактор развития семейной дезадаптации при расстройстве личности у одного из супругов - Курило, В. А.; Курило, Віталій Олексійович; Kurilo, V. O. (My University, 2012)
На основі психодіагностичного дослідження 80 подружніх пар з сімейною дезадаптацією, в яких у одного з подружжя діагностовано розлад особистості, вивчено їх персонологічні характеристики. Встановлено, що чоловіки і жінки з розладом особистості, незалежно від його типу, мають подібні персонологічні властивості, а саме, консерватизм, недостатній самоконтроль, фрустрованість, що посилювало перебіг дезадаптації. Чоловіки і дружини, подружжя яких страждали на розлад особистості, мали персонологічні особливості, що сприяли формуванню адиктивних відносин з чоловіком або дружиною та неможливості вирватися з ситуації, що склалася, а саме, схильністю до почуття провини і несамостійністю. On the basis of psychodiagnostic study 80 couples with a family maladjustment, in which one spouse is diagnosed personality disorder, their per-sonological characteristics were studied. It is found that husbands and wives with personality disorder, regardless of type, have similar personological properties, namely, conservatism, lack of self control, frustration that aggravated during the exclusion. Husbands and wives, the spouse who suffered from personality disorder, had personological features that contribute to the formation of addictive relationship with their spouse and the inability to break out of this situation, namely, the tendency to guilt and indecisiveness.
Специфічність персонологічних характеристик як фактор розвитку сімейної дезадаптації при розладі особистості в одного із подружжя
Specificity personological performance as factor of family disadaptation in personality disorder of one spouse
Keywords: сімейна дезадаптація; персонологічні характеристики; розлад особистості; family maladjustment; personological characteristics; personality disorder