Особливості клінічного перебігу гнійно-запальних захворювань м'яких тканин у хворих-наркоманів - Захарчук, Олександр Валентинович; Zakhartchouk, A.V. (My University, 2005)
Вперше у порівняльному аспекті наведено оцінку ступеня порушення в системі перекисного окиснення ліпідів - антиоксидантного захисту (ПОЛ - АОЗ) у хворих-наркоманів з локалізованою рановою інфекцією (ЛРІ) та сепсисом. Встановлено діагностичні можливості дослідження серотонінергічної системи та моноамінооксидази (МАО) у хворих-наркоманів. Визначено взаємозв'язок між серотонін-мелатоніновою системою, активністю МАО та антиоксидантним захистом у хворих з гнійно-запальними ускладненнями ін'єкційної опійної наркоманії (ГЗУОН). Обгрунтовано найбільш ефективні способи проведення цілеспрямованої корекції порушень в системі ПОЛ - АОЗ та серотонінергічній системі. Експериментально доведено доцільність використання вітчизняного препарату "Антраль" для цілеспрямованої корекції процесів пероксидації.
Features of clinical current of purulent - inflammatory diseases of soft tissue at the addicts
Keywords: хворі-наркомани; сепсис; локалізована ранова інфекція; перекісне окислювання ліпідів; антиоксидантний захист; нейромедіатори; Антраль; addicts; sepsis; located wound infection; lipid peroxidation; antioxidative protection; neuromediatores; Antral