Функціональний стан гіпоталамо-гіпофізарно-наднирникової системи у вагітних з урахуванням їх психоемоційного стану - Сюсюка, Володимир Григорович; Syusyuka, V. G.; Сюсюка, В. Г. (Київ: Група компаній медексперт, 2017)
Мета — провести оцінку функціонального стану гіпоталамо-гіпофізарно-наднирникової системи у вагітних з урахуванням їх психоемоційного стану. Пацієнти та методи. Обстежено 86 вагітних у ІІ та ІІІ триместрах (22–33 тижні). До основної групи включено 60 вагітних із середнім та високим рівнем ситуативної тривожності. До групи порівняння — 26 вагітних із рівнем тривоги 30 балів і нижче, що характеризує низький рівень ситуативної тривожності. Для оцінки ситуативної тривожності та особистісної тривожності використано шкалу Ч. Д. Спілбергера, адаптовану Ю. Л. Ханіним. У плазмі крові визначено кількісну оцінку концентрації адренокортикотропного гормону, кортизолу, вільного тестостерону, андростендіону, дегідроепіандростерона сульфату та 17-α-ОН_прогестерону гормонів методом імуноферментного аналізу на апараті «SIRIO S». Objective — to estimate functional status of hypothalamo_pituitary_adrenal axis of pregnant women with regard to their psychoemotional status. Material and methods. There were examined 86 pregnant women in ІІ and ІІІ trimester (22-33 weeks). The main group comprises 60 pregnant women with medium and high level of state anxiety. The control group comprises 26 pregnant women with anxiety level of 30 points and less that stipulates the low level of state anxiety. Spielberger_Hanin scale was used for estimation of state anxiety and trait anxiety. Quantitative assessment of concentration of adrenocorticotropic hormone, cortisol, free testosterone, androstenedione, dehydroepiandrosterone sulphate and 17-α-ОН_progesterone hormones in blood plasma was determined by using the method of enzyme immunoassay with SIRIO S device. Цель — провести оценку функционального состояния гипоталамо-гипофизарно-надпочечниковой системы у беременных с учетом их психоэмоционального состояния. Пациенты и методы. Обследованы 86 беременных во II и III триместрах (22–33 недели). В основную группу включены 60 беременных со средним и высоким уровнями ситуативной тревожности. В группу сравнения — 26 беременных с уровнем тревоги 30 баллов и ниже, характеризующим низкий уровень ситуативной тревожности. Для оценки ситуативной тревожности и личностной тревожности использована шкала Ч. Д. Спилбергера, адаптированная Ю. Л. Ханиным. В плазме крови определена количественная оценка концентрации дренокортикотропного гормона, кортизола, свободного тестостерона, андростендиона, дегидроэпиандростерона сульфата и 17-α-ОН-прогестерона методом иммуноферментного анализа на аппарате «SIRIO S».
Functional status of hypothalamo-pituitary-adrenal axis of pregnant women with regard to their psychoemotional status
Функциональное состояние гипоталамо-гипофизарно-надпочечниковой системы у беременных с учетом их психоэмоционального состояния
Keywords: вагітність; психоемоційний стан; тривожність; гормони; гіпоталамо-гіпофізарно-наднирникова система; pregnancy; psychoemotional status; anxiety; hormones; hypothalamo-pituitary-adrenal axis; беременность; психоэмоциональное состояние; тревожность; гормоны; гипоталамо-гипофизарно-надпочечниковая система